Regattarapport: Svensk Seger på Stelton Cup!

Stelton Cup som anordnas av Vedbaek Sejlklub drar ofta till sig många vassa besättningar som vill avsluta säsongen i Öresund, och i år var inget undantag när över 90 besättningar samlades!

Extra roligt att rapportera är att vi i år fick se en svensk seger i Danmark: Göteborgslaget Teknova Albatross Racing var i sin M34 vassast ute på banan och kammade hem totalen på långa banan!

Foto: Dan Ljungsvik

Men, det är inte första gången de är med i Stelton Cup – redan 2010 var laget med och tävlade i sin dåvarande båt, en First 40, och även då lyckades man bärga hem en seger.

”Vi får känslan av att många av de lokala båtarna följer invanda vägar och lätt tappar bort båtar som normalt inte seglar i Öresund. Ungefär som Teknova ibland gör på Marstrandsfjorden…” säger Bengt Falkenberg, skeppare.  

Om själva racet rapporterar Bengt:

”Seglingen startade med kryss som följdes upp av två slörben. Vi startade i lovart och lyckades direkt komma ut i fri vind på styrbordssidan av banområdet och snabbt nå den starkare medström som fanns där.

Efter ungefär halva kryssen vred vinden höger och vi kunde komma in riktigt fint vid kryssmärket tätt bakom om klungan med 40-45 fotare.

På första slörbenet valde huvuddelen av fältet att ta en stor överbåge men vi valde direkt att satsa på en underbåge vilket gjorde att vi kunde passera fältet i lä innan slörrundningen.

Inför den andra slören var endast Club Swan 45:an Tarok7, och Club Swan 42:an Sirena, före Teknova Albatross Racing i sin M34, men de båda fick problem i de friska vindarna och utgick från tävlingen under detta ben.

När laget rundade upp för den långa andra kryssen så var ledningen på vattnet ca 200 meter till övriga fältet och med tanke på att M34:an endast är 34 fot och en av de 3 minsta båtarna på långa banan så var det en fantastisk känsla att leda fältet.

Även på andra kryssen fungerade taktiken till 100%; större delen av fältet valde högersidan av banområdet men vi valde att arbeta på skiften i mitten av banan.

En taktik som betalade sig ordentligt då vinden gick vänster och båtarna på högerkanten straffades och det var endast  XP 44:orna Quinta och StonyVII som lyckade passerade oss under kryssen.

Den 24,3 distans långa banan avslutades med en slör och en läns där Teknova kunde bevaka sin position in till målgången ca 4 min efter XP 44:orna men som tredje båt över linjen”  

”Alla i Teamet vill särskilt tacka Vedbaek Sejlklub för gästfriheten och proffsiga arangemanget under Stelton Cup 2018.” avslutar Bengt

Laguppställningen ombord Teknova Albatross racing var:

Bengt Falkenberg

Hampus Wennerlund

Joakim Hermansson

Even Larsen

Leif Jägerbrand

Gunnar Gustavsson

Jesper Folkesson

Emil Burström

Top