Red Bull Foiling Generation är tillbaka

Efter att ha kört tävlingar 2015 och 2016 kommer nu Red Bull Foiling Generation tillbaka 2018 för att upptäcka världens främsta ungdomsseglare. Konceptet är utvecklat av Roman Hagara och Hans Peter Steinacher, österrikarna som har två OS-guld i katamaranen Tornado.


Serien ger vingar till talangfulla seglare i åldern 16-20 genom att introducera dem till den extrema seglingen som seglas i toppen av sporten.

Olivia Mackay, som styrde Nya Zeeland till vinst i världsfinalen i Red Bull Foiling Generation 2016, gick vidare till att få chansen att styra en båt i Extreme Sailing Series på en deltävling. Och minst 40 tidigare deltagare är för närvarande aktiva i olympiska klasser och satsar mot Tokyo 2020.

Nu får en ny generation talanger chansen att visa upp sig, 2017-18 års schema inkluderar tävlingar i Frankrike, Nya Zeeland, Nederländerna, Schweiz, Österrike och USA. Vinnaren i varje land går till världsfinalen i Miami i november senare i år.

Vid varje nationell deltävling tillhandahåller Red Bull Foiling Generation båtar och expertcoaching. Varje tvåmanna-besättning kommer att tävla i den 18-fot långa foilande båten ’Flying Phantom’, en spektakulär katamaran som kan nå hastigheter upp emot 35 knop.

"Vi skapade denna serie för att ge unga seglare verktyg till att gå en unik karriärväg, som eventuellt går vidare till professionell segling", säger Steinacher. "Ända sedan vi lanserade Red Bull Foiling Generation har intresset från seglare och nationella seglingsförbund varit högt."

Alla deltagare får ovärderlig erfarenhet, eftersom de tränas av Steinacher och Hagara för att ta på sig den krävande utmaningen att följa med. De österrikiska legenderna är också hjärnorna bakom Red Bull Youth America's Cup, där Peter Burling lärde sig färdigheter som hjälpte honom att vinna 2017 America's Cup som rorsman för Emirates Team New Zealand.

"Jag säger alltid att det är som i motorsport: Ungdomar börjar i små karts och sedan fortsätter de att gå upp mot Formel 1," förklarar Hagara. "Vi vill ge dessa seglare en chans att visa upp sina färdigheter, och för några av dem kan OS, Red Bull Youth America's Cup eller Extreme Sailing Series vara nästa steg.”

Senaste upplagan hade en deltävling i Malmö som Celina Burlin och Oscar Bengtson vann. Denna gången blir det tyvärr inget stopp här i Sverige.

Schema 2017-18

25-27 oktober, 2017 - La Baule, Frankrike

23-25 ​​februari 2018 - Auckland, Nya Zeeland

29 juni-1 juli 2018 - Haag, Nederländerna

13-15 juli, 2018 - Genève, Schweiz

10-12 augusti, 2018 - Achensee, Österrike

9-11 november, 2018 - Miami, USA

16-18 november, 2018 - WORLD FINAL, Miami, USA

Klipp från världsfinalen 2016 i Newport, Rhode Island.

Källa redbullcontentpool.com/Sailing

//Måns Holmberg

Top