Raymarine 2star: Sista etappen och slutresultat

Årets upplaga av Raymarine2star startade i söndags. Igår gick båtarna i mål efter de tre etapperna; Oxelösund - Visby - Oskarshamn - Oxelösund. Här bjuder tävlingens huvudarrangör Jan Hallberg på en rapport från tredje och sista etappen.

Resan hemåt inleddes med skapligt väder i Oskarshamn och hyfsade vindar runt Blå Jungfrun och upp mot Byxelkrok. När man kom lite längre fram på banan började vindarna skifta, framför allt i styrka, men även i riktning och det gick långsamt på havet förbi Västervik och Valdemarsvik. På kvällen kom en stadigare sydvästlig vind och gav fart upp mot målet.

Första båt i mål blev åter Shogun  50 vid halv tre på natten. Det dröjde sedan en timme innan den totala segraren kom, Zvit. Sista båt över linjen kom vid 9:30 på förmiddagen.

Totalsegrare blev alltså Zvit, en Z30+, som även ledde till Oskarshamn. Hon seglades av Anders Dahlsjö och Martin Strömberg. De var över en och en halv timme före totaltvåan Tiki Minos, en Arcona 340, som seglades av Johan Karlsson och Michael Skarped. Trea blev Hyrrokkin en, Sun Fast 3300, som seglades av Sigmund Andre Hertzberg och Tim Sandberg. De stod för etappens prestation då de seglade upp sig från 19:e plats till tredje. Dessa tre seglade alla i startgrupp 3, så där ser toppen likadan ut naturligtvis.

Så här skrev Anders Dahlsjö på sin Facebooksida: "Vi höll ihop det, Martin Strömberg och jag. Totalvinst i Raymarine2Star. Vi seglade snabba Z30+ som vi är tacksamma att vi fått chansen att låna av Johan Larsvall för att segla VM i shorthanded som seglas samtidigt som Gotland Runt på samma bana."

Parhästen Martin Strömberg kommenterade vinsten så här på samma forum: "Vi lyckades bra på sista etappen också så slutade med en totalvinst i Raymarine 2star. Bra uppladdning för mig och Anders Dahlsjö inför VM i shorthanded som seglas samtidigt som Gotland runt."

I startgrupp 1 stod sig den inbördes ordningen från etapp 2 även i Oxelösund. Etta blev Funny, en Dehler 29, med Christer Björk och Åke Wikström. De var trekvart före Alapocas, en Linjett 33, med Johan Nordström och Kristoffer Gustafsson. Trea blev Pogong, en Pogo 8.50, med Per Svahn och Christian Sandell.

Raymarine 2star, sista etappen. Foto: Jan Hallberg

I startgrupp 2 gick Rymling förbi Mia-T på denna sista etapp. Annars ser pallen likadan ut som i Oskarshamn. Vann gjorde Monday Never, en Whitbread 30, med Perry Jönsson och Peter Lindström. Tvåa blev alltså Rymling, en Diva 34 SC, med Mikael Lundqvist och Erik Lindén. Och trea kom Mia-T, en First 36.7, med Johan Lindskog och Mats Jadesköld.

Raymarine 2star, sista etappen. Foto: Jan Hallberg

Startgrupp 4 vanns av C.A.G, en J111, med Aanders Frisk och Mats Victorin. Även tvåan och trean var J111, men de passade i alla fall på att byta plats efter sista etappen. Tvåa blev Valentina med Mikael Ljunggren och Katarina Svedjefält och trea kom Prim med Erik Mårtën och Sakar Mikael.

Raymarine 2star, sista etappen. Foto: Jan Hallberg

Sista och femte startgrupp vanns av Joule, en J122, med Marcus Österberg och Henrik Borg. De var en timme före tvåan Zelma, en Arcona 430. Hon seglades av Bertil Janmark och Johan Zellman. Och trea blev ”lillasyster” Arcona 410 Kharat som seglades av Johnny Rickman och Fredrik Enander.

Samtliga resultat hittar du på raymarine2star.oxss.nu.

Raymarine 2star, sista etappen. Foto: Jan Hallberg

Kort information om  Raymarine2star

Tävlingens huvudarrangör är som tidigare år Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby och Oskarshamns Segelsällskap. Banan sträcker sig cirka 300 sjömil mellan starten i Oxelösund och pitstop i Visby samt Oskarshamn innan det är dags att återigen styra mot målgången som ligger i Oxelösund. Banan är alltså lång och eftersom det endast är två tävlande per båt innebär det en bitvis tuff påfrestning för seglarna ombord.

Raymarine 2star, sista etappen. Foto: Jan Hallberg

Top