RÖSTA PÅ MAX SALMINEN I JERRINGPRISET

I september tog Max Salminen Sveriges första VM-guld i en OS-klass sedan 2004 när han tog hem finnjolle-VM på Balatansjön i Ungern. Nu är han en av 14 nominerade till Jerringpriset, otroligt kul för svensk segling! Den 20 december kl 15.00 avslutas röstningen.


Rösta på Max här!

Så här lät det efter guldet:

- Det gick bra i början. Jag hade kontroll på mina konkurrenter runt hela banan och guldet i min hand, fram till länsen mot mål när vinden dog lite och både fransmannen och britten gick förbi, sade en Max som inte var säker på segern efter målgången.

- Jag visste inte om jag vunnit när jag gick i mål, precis som det brukar vara när jag vinner stora mästerskap, säger Max och skrattar och syftar på samma förvirring som rådde efter målgången i OS 2012 i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf.

VM i Ungern bjöd på mest lätta vindar. Och både på fredagen och lördagen blev det inga seglingar alls på grund av för lite vind. På söndagen fick starten skjutas upp något men sedan kom en vind på cirka 2–4 m/s. När det väl seglades var det knepigt. 

För Max Salminen är segern ett kvitto på att han nu är en av de absolut bästa i världen. Han var besviken efter sjätteplatsen i OS i Rio 2016. Men nu är siktet inställt på Tokyo-OS 2020.

- Jag är enormt glad för Max skull. Jag är mycket imponerad av att han bestämde sig i början av året att nu skulle han ge allt och vinna VM som revansch för missen på OS när bronsmedaljen slank honom ur händerna. Max har den där sällsynta förmågan att våga spänna bågen rejält och inte tveka en sekund på att det är möjligt, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Det här är stort för svensk segling. Det är inte så ofta vi vinner de stora mästerskapen. Fredrik Lööf tog ju tre VM i Finnjolle på 90-talet och två i Starbåt under 2000-talet. Förutom det så är det bara Therese Torgersson och Vendela Santéns guld i 470, som Sverige har tagit de senaste 25 åren. Vi behöver fler och jag tror vi är på gång…

Alla nominerade till Jerringpriset 2017:

Anna Nordqvist, golf.

Badou Jack, boxning.

Daniel Ståhl, friidrott.

Herrlandslaget, fotboll.

Johan Kristoffersson, motorsport.

Max Salminen, segling.

Peder Fredricson, ridsport.

Sandra Näslund, skicross.

Sarah Sjöström, simning.

Sofia Olofsson, thaiboxning.

Stefan Olsson, paratennis.

Tove Alexandersson, orientering.

Tre Kronor, ishockey.

Victor Öhling Norberg, skicross.

Top