PRYLNÖRD?

Gillar du också prylar? Här tar vi en titt på Smart Plug, Rutgersons stående block och batterimonitorn Simarine Pico.


VI TESTAR: SMART PLUG (bilden ovan)

Vi har av flera skäl tröttnat på standardkontakter för landström. Till att börja med är de svåra att sätta i när det är mörkt eller om man har bråttom. Det är inte heller ovanligt att de börjar glappa efter ett år eller två. Trots att jag många gånger, med kalla händer och alldeles för dåligt klädd, fumlande svurit i tystnad har jag aldrig funderat på att byta – förrän nu. Så vad är det med SmartPlug som gör den annorlunda? I princip fyller den samma behov som alla andra kontakter på marknaden men utan irriterande strul. Viktigast av allt är förstås säkerheten. Sitter kontakten kvar trots eventuella sparkar och snavande fötter? Vad händer om vi glömmer dra ur kontakten när vi lämnar bryggan? SmartPlug ser gedigen ut vid första intrycket med robusta tätningar och två stora klämmor som låser fast kontakten i uttaget. Dessutom fungerar det väderbeständiga locket på uttaget som ytterligare ett lås. Den stora kontaktytan borde minimera risken för överhettning och kortslutning. Kontakten är lätt att använda; man öppnar sonika locket, trycker in den i uttaget och låser fast med klämmor och lock. Efter en hel del misshandel i form av vatten, sparkar och snubbeltest satt den där den skulle och vi kunde varken upptäcka någon fukt på insidan eller synlig åverkan som sneda stift eller liknande. Och det bästa av allt var att den var lika lätt att dra ur/sätta i efter testet. Men hur väl klarar den av disträa skeppare? Vi gjorde två test; det första med samtliga låsanordningar aktiverade och det andra efter att ha ”glömt” locklåset. I båda fallen var det kabeln som gav efter först, precis som konventionella landströmsanslutningar. Den slutliga domen blir kort och gott väl godkänd. Den är något dyrare än vad man är van vid men det är Iphone 8 också.

Priset för ett 16A-system ligger på 2 295:-

// Danny

STÅENDE BLOCK MED SMART KULLEDSFÄSTE

STÅENDE BLOCK MED SMART KULLEDSFÄSTE

Rutgerson lanserar en helt ny typ av stående block där den traditionella fjäderlösningen är ersatt av en kulled. Fördelarna med kulleden är många. Det är lika starkt i alla riktningar. Det ställer sig automatiskt i rätt riktning vid belastning och stannar kvar där. Det har vidare ett förhållandevis lågt fäste för stående block, vilket gör att linan kommer ut väldigt nära däck. Det nya kulledsfästet, som kommer ut på marknaden i januari 2018, finns i två olika utförande, ett som monteras på däck och ett extra lågt som kan försänkas. Båda levereras ihop med Rutgersons rullagrade ROC Block i aluminium som finns i två olika storlekar, 80 mm och 100 mm.

KOLL PÅ BATTERIERNA

KOLL PÅ BATTERIERNA 

Simarine Pico är en snygg och lättanvänd batterimonitor med en tydlig och tålig 3,5” IPS LCD Gorilla Glass-skärm. Själva burken är tillverkad av anodiserad aluminium, den är korrosionsbeständig samt vatten- och dammtät. Monitorn kan övervaka upp till sex batteribankar, 14 tankar och 20 oberoende strömsensorer. Den styrs med fyra knappar som sitter under skärmen alternativt med en app (tillgänglig för både Android och iPhone) som visar aktuell data samt historiska analyser. Priset ligger på 259€.

Top