Profiler i Rio: Erik Heil!

Inför OS kommer mycket att handla om medaljer och medaljkandidater och självklart kommer även vi på Search att skriva spaltmeter om detta. Men det är trots allt en liten del av seglarna som tar medaljer och vi vill lyfta fram fler profiler i den olympiska seglingscirkusen. Vi kallar detta inslag för "Profiler i Rio"; den här veckan lyfter vi fram Erik Heil.


I Rio kommer mycket fokus att vara på det infekterade vattnet och en profil kommer att få fler frågor om det än någon annan, Erik Heil. Den tyska 49er rorsmannen blev superkändis efter för-OS förra året då han blev infekterad av multiresistenta bakterier. 

Infekterat sår efter för-OS.

Erik Heil tillsammans med gasten Thomas Plössel har varit en rubrikernas man långt innan dess. De har profilerat sig som mer än bara elitseglare, de är vad vi brukar kalla livstilsseglare. 

Erik Heil har seglat 49er i åtta år och innan dess körde han 470 och 420. Han är från Berlin men seglar för Nord Deutscher Regatta Verein. Genom hela sin 49er karriär har han och Thomas varit bra på att skapa en storytelling kring sin segling och livet runt omkring. Mycket är filmat med gopro kamera i båten, bland annat gjorde de den här fantastiska illustrationen av skillnaden mellan gast och rorsman ombord. 

Men många av filmer handlar om att visa upp livsstilen och hur kul de har på touren. Inför 2013 års VM i Marseille blåste det mistral nästan varje dag inför tävlingen vilket gav massor av tid över, så man spelade in en egen version av Baywatch med det tyska 49er laget. 

Det har också varit några kontroverser, t ex förbjöd det tyska seglarförbundet dem att delta på Red Bull Youth America's Cup, de deltog ändå och finansierade det hela genom att vika ut sig. 

Lite fel gick det också 2014 då gasten Thomas inför 2014 års VM skulle visa sig på styva lina och stå på händer, tyvärr gjorde han det i glassplitter som skar upp hans händer. Thomas kunde inte vara med på VM:et och Tyskland misslyckades med att kvala in som nation till OS vid det tillfället.

Med åren känns det dock som de har mognat och fokuserar mer och mer på seglingen, resultaten är också på god väg, bland annat var man trea på för-OS förra året. Allt deras jobb med att skapa hype runt sig själva har betalat sig, de har lyckats bra i sponsorjakten och har en av de bästa budgetarna. De har den största trailern i fältet, en egen kock/service person som följer med dem på tävlingar. Han heter Fritiof och går upp Scheissetidigt varje dag för att laga killarnas måltider för dagen. När de kommer in från havet tar Fritiof emot dem med nyskakad proteinstake och medan seglarna går och byter om sköljer Fritiof av båten för dem. 

Källor "nära det tyska laget" säger också att de alltid bokar två lägenheter när de åker på tävlingar. När de är på plats, väljer de bort den sämsta och försöker få någon annan seglare att bo i den, i värsta fall står de med två hyror. På Mallis där de tränar mer än någon annanstans har de lägenheten 100 meter från båten och 15 meter från crepesståndet. Mellan lägenheten och pannkakshytten upprättar de sen en linbana så att de kan få nygräddat rakt in i lägenheten. 

Erik Heil kommer definitivt att vara en av de stora profilerna på OS i Rio!

Gillade du den här serien, läs även om tidigare profiler: Santiago Lange och Sakia Tidey

// Victor Västernäs
Top