PROFIL: MIKAEL RYKING

Efter en lång och intensiv karriär inom telekombranschen bestämde sig Mikael Ryking för att byta bana och bli professionell havskappseglare. Då var den stora drömmen att stå på startlinjen till ikoniska Route du Rhum. Idag, 35 000 sjömil senare, är han inte främmande för att ta sig an soloseglarens Mount Everest - Vendée Globe.


”Till slut fick jag inse att det var där energin låg. Man kan inte jobba mot energin. Är det så man känner måste man våga satsa på det som är rätt.”

Namn: Mikael Ryking

Född: 1971

Kommer ån: Tyresö

Hemmaklubb: Tyresö Båtklubb

Sysslar med: Havskappseglare

Devis: Hellre dö än tveka, allt är bara e beslut bort!

Jag lärde känna Mikael via telefonsamtal och epost. Vi fick omedelbart god kontakt. Passionerat berättade han om de spektakulära racen på Atlanten med snabba, planande båtar och sitt  nystartade seglingsprojekt Ryking Ocean Racing. Båten Talanta var redan inköpt och inom kort väntade första kappseglingen; ARC (Atlantic Rally for Cruisers) i racing division. Vi träffades i verkligheten först något år senare. Mikaels blick var intensiv och hans språk rakt på sak utan förskönande omskrivningar. Det var befriande. Trots att  hans planer var vidlyftiga tvekade jag inte en sekund på att  han skulle genomföra dem.

Segling har varit en del av Mikaels liv sedan de där första reporna med optimisten vid sex-, sjuårsåldern. År 2000 började han med havskappsegling, ett  fritidsintresse som sakta men säkert tilltog för att 2014 nå sin kulmen.

– Det var många faktorer som bidrog till a jag är där jag är idag, berä ar Mikael och fortsä er. En av dem var ARC-rallyt 2012 tillsammans med Ralf Aspholm, Stefan Kra och några till. Vi kom tvåa i vår grupp, femma totalt, och jag ck smak på det där med navigering på lite större hav än vad e Gotland Runt kan erbjuda.

Vinnarbåten Vaquita, en Class 40, sa e griller i huvudet på Mikael och det ena ledde till det andra. Mikael reste till Guadeloupe i Västindien för a se målgången av Route du Rhum 2014.

– Under en månads tid jobbade jag från ett  vandrarhem, besökte hamnen varje dag och tittade på båtarna som var till salu. Tankarna kretsade kring havskappsegling, och den ultimata friheten a vara bortkopplad från det vanliga nio-till-fem-livet. Till slut fick jag inse a det var där energin låg. Man kan inte jobba mot energin. AÄr det så man känner måste man våga satsa på det som är rätt.


Läs resten av intervjun (och mycket annat) i årets andra nummer av Search Magazine. 
Prenumererar gör du här.

Top