Premiär för Swedish Windfoiling Tour

Det blev en kappsegling med många ansikten när Sveriges första windfoilingtävling genomfördes i Västerås i helgen - den som flög högst? Stefan Voxby! 

Helgen den 8-9 juni genomförde Jollekappseglarna Västerås Sveriges första Windfoilingtävling vilket ocksp var den första deltävlingen i Swedish Windfoiling Tour som ligger till grund för rankingen i klassen.Segrare efter 8 genomförda race blev Stefan Voxby seglandes för Boo SS, tätt följd av Rikard Almqvist Nyköpings Windsurfing Club. På tredje plats kom hemmaseglaren Stefan Söderlund Jollekappseglarna Västerås

Lördagen började med flera timmar på land i ett varmt och skönt Västerås utan vind. Sent på eftermiddagen kom vinden och man lyckades genomföra tre seglingar under kvällen. På söndagen var det betydligt tuffare förhållanden med vindar mellan 7 och drygt 10 m/s och regnskurar. Fem mycket tuffa och roliga seglingar genomfördes innan tävlingsledningen avbröt för helgen.

Windfoiling är en typ av vindsurfing där den vanliga fenan är utbytt till en foiling fena som gör att seglaren svävar fram en bit över vattnet i princip ljudlöst. Farter på mellan 15-20 knop har varit det normala under helgen! Roligt att titta på för funktionärer och publik!

"De första bärplanskonstruktionerna för vindsurfing dök upp redan på 80-talet som komplement till dåtidens centerbordsbrädor, det slog aldrig och sågs mest som en kul grej. De sista 20 åren så har det pågått en ganska anonym utveckling av bärplan både inom vågsurfing och vindsurfing. Det var först 2017 som vindsurfingbranschen började erbjuda windfoilutrustning på bred front. Idag pågår en mindre revolution inom vindsurfingen som kan jämföras med då alla funboards kom på 80-talet och slog ut de äldre centerbordsbrädorna - de flesta är nyfikna på windfoil, det är nytt, det är framtiden och den är här nu."

"Det som är så fantastiskt med windfoil är att du kan komma upp på foilen i relativt låga vindhastigheter, 4-5 m/s, och samtidigt få en hög hastighet, bra vinklar på både kryss och undanvind och dessutom med ca 2m2 mindre segelyta än vad som tidigare varit brukligt för samma vindstyrka. Så fort brädan lättar från vatten ytan så försvinner nämligen all friktion från undersidan av brädan, motståndet från alla vågor och dessutom får man ett jämnare luftflöde runt riggen som kan hållas still." berättar segraren Stefan Voxby, 

"Dessutom är det en härlig känsla då brädan lättar från vattnet, det slutar stänka, blir alldeles tyst, solen skiner, accelerationen tar vid och det enda som hörs är ett svagt porlande från bärplanet då det skär vattenytan. Har man väl provat så finns det ingen återvändo, det är helt enkelt beroendeframkallande."

Slutresultat i SWT Västerås efter totalt 8 genomförda race med 11 deltagare:
1:a Stefan Voxby, SWE-2
2:a Rikard Almqvist, SWE-9
3:a Stefan Söderlund, SWE-888
4:a Ulf Sjöstedt, SWE-8
5:a Markus Robèrt, SWE-56

Hela resultatlistan finns här

Fler bilder!

Top