PLATSERNA RÄCKTE INTE NÄR PUBLIKEN BJÖDS IN ATT SEGLA KLASSISK TRÄBÅT

På avslutningsdagen av Hundraåringarnas Regatta i Mariefred bjöd båtarna på uppvisning utanför Ångbåtsbryggan. Det blev en lite oväntad anstormning av åskådare, ungefär 500 personer på land och 60 gäster som seglade ombord på båtarna berättar projektledaren Gustaf Holgersson.

Arrangörerna hade inte väntat ett så stort intresse för att prova på segling. De 30 båtarna räckte helt enkelt inte till. De som var med ombord bjöds på ”riktig” segling eftersom det på lördagen blåste ganska bra med en 6/7 m/s!

-Att båtarna sedan flera gånger passerade mycket nära publiken på Ångbåtsbryggan gjorde ju inte saken sämre, säger Gustaf.

De flesta som provade på segling lämnade efter uppvisningen båtarna med ett lyckligt leende på läpparna. – om det var trots eller tack vare den friska vinden vet vi inte.

Speakern Johan Rapp , båtexperten Tomas Stavaeus och fashionistan Britta Rossander gjorde en lysande insats med att kommentera varje båt, nästan 200 personer röstade om sin favoritbåt och några fick bokpriser från Sjöhistoriska Museet. Favoritbåten blev SK30 Pani ritad av Erik Nilsson och byggd 1937. Ägaren Janne Nystedt satt till rors. Sjöhistoriska Museet bidrog med bokpriser till favoritbåtarna.

Juryns pris till den besättning vars klädsel bäst matchade båten gick till R10 Kitty från Finland, som tog guld i OS i Stockholm 1912. Juryns silver 2018 gick till holländska Circe och brons till Gunnar Eriksson och kostern Gerdny från 1880. Gunnar hade för dagen en hippieinspirerad utstyrsel. Pelle P bidrog med priser. "Prova på Segling" är ett initiativ från Seglarförbundet.

TEXT OLLE APPELBERG

Top