Piraternas Paradis: Brittiska Jungfruöarna

Kiara och Adam från Melbourne köpte Millenial Falcon, en Tayana 42 från 1981, i februari. Då låg hon i Port Charlotte i Florida, men redan efter 30 dagar av förberedelser stack parte ut på äventyr.

Följ med Kiara och Adam när de besöker de Brittiska Jungfruöarna:

Om Jungfruöarna

Brittiska Jungfruöarna, eller the British Virgin Islands, är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium beläget i Västindien öster om Puerto Rico och öarna besöks av 350 000 turister varje år.

Öarna ligger längst österut i Karibiska havet och utgörs av den östra delen av ögruppen Jungfruöarna där den västra delen utgörs av de Amerikanska Jungfruöarna. Området omfattar fyra öar och ett 60-tal mindre öar med en areal på cirka 153 km². Huvudorten Road Town ligger på huvudön Tortola. Ögruppen ligger cirka 100 km öster om Puerto Rico och cirka 1 760 km sydost om Miami.

De flesta av öarna är av vulkaniskt ursprung och de har en bergig och karg terräng. Undantaget är ön Anegada som är en ö som består av korall och kalksten. Runt 15 av dessa öar är obebodda.

Området består av fyra större öar:

  • Anegada, cirka 38 km², cirka 200 invånare
  • Jost Van Dyke, cirka 8 km², cirka 200 invånare
  • Tortola, huvudön, cirka 55 km², cirka 24 000 invånare
  • Virgin Gorda, cirka 21 km², cirka 3 500 invånare

Och flertalet mindre öar, däribland Necker Island, Richard Bransons ö.

Historia

De första människorna på öarna var arawakindianer som bosatte sig där runt år 100 f.Kr. Indianerna levde på öarna ända till 1400-talet då en aggressiv stam från Små Antillerna lade hela arawkindianernas territorium under sig.

Brittiska Jungfruöarna upptäcktes 1493 av Christofer Columbus under dennes andra resa till Nya världen och han gav då hela området namnet Las Islas Once Mil Virgenes (11 000 jungfrur) efter helgonet St Ursula och hennes jungfrur.

På tidigt 1500-tal anlade spanjorerna en koppargruva på Virgin Gorda. I perioder har spanjorer, engelsmän, fransmän, danskar och holländare hävdat att öarna tillhört dem. Området blev som en följd av detta ett bra jaktområde för pirater. Under tiden som äganderätten till öarna bestreds decimerades den ursprungliga befolkningen avsevärt.

År 1666 annekterades några öar av Storbritannien och blev därmed en brittisk koloni 1672 som del av Antigua. Området expanderade sedan Storbritannien även annekterat öarna Anegada och Virgin Gorda Öarna ansågs vara de viktigaste ur strategisk synpunkt, men de var också viktiga ur ett ekonomiskt perspektiv.

Engelsmännen införde sockerrör och slavar från Afrika och upprättade stora plantager på öarna. Det ekonomiska uppsvinget varade ända tills européer hade listat ut hur man gjorde socker av sockerbetor.

Top