Piraternas och James Bonds favorit Nassau

Nassau är huvudstaden och största stad i staten Bahamas med 274 400 invånare. Belägen på ön New Providences nordöstkust är staden inte bara en av James Bonds favoritdestinationer, det är också en piratfavorit och arean för Star Sailors Leaguefinalen.  

Nassau grundades av britterna vid 1600-talets mitt, och kallades då Charles Towne, men 1695 ändrades namnet till Nassau, efter Vilhelm III av England som tillhörde en gren av huset Nassau.

Efter Jamaica är Bahamas Bonds favoritdestination. Den fjärde bondfilmen, Thunderball, spelades in här 1965, liksom dess inofficella uppföljare Never Say Never Again från 1983.  2006 återvände Bond till Nassau i Daniel Craigs debutfilm Casino Royale. 

James Bond 

James Bond, eller Agent 007 är en fiktiv brittisk spion som skapades 1953 av Ian Fleming. Bond arbetar för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 under namnet Agent 007. 00-sektionen (som ger sina agenter "rätt att döda") styrs av M. De uppdrag som Bond får går ofta ut på att rädda världen från superskurkar och terrorister. Bond själv är känd för att vara en snobb; han går ofta klädd i smoking och dricker antingen dyr champagne (helst Dom Pérignon eller Bollinger) eller vodka martini ("skakad, inte rörd"). Han är också känd för att köra omkring i sportbilar med häpnadsväckande extrautrustning som MI6:s rustmästare Q förser honom med.

Pirater

Nassau var på tidigt 1700-tal centrum och piratrepublik för pirater under den gyllene åldern. Bland annat bodde pirater som Charles Vane, Anne Bonny, Edward Teach (även känd som svartskägg) och Benjamin Hornigold här under en viss tid. Den första kända pirat som satte ner sin fot på ön var Henry Avery.

Svartskägg

Eller Kapten Svartskägg, föddes omkring 1680 i trakten kring Bristol i England, troligen som Edward Teach även om hans exakta identitet aldrig kunnat fastställas och dög 22 november 1718 utanför ön Ocracoke Island utanför North Carolinas kust, var en av Karibiens mest kända sjörövare.

Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton olika namn. Förutom "Svartskägg" var även "Havsdjävulen" ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne's Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.

I många år höll sig Svartskägg undan flottan, och gjorde många kapningar, och det gick hemska sägner om honom som att han sålt sin själ till djävulen, att han slitit lungorna ur en man som fortfarande levde och liknande.

Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick, och för att – när han bordade skepp – ha glödande bitar av salpeterindränkt hamparep, fastsatta i sitt skägg så att en mystisk dimma ramade in hans ansikte.

Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.

Top