Phantom släpper ny foilande katamaran: FP Ultimate

Som vi tidigare i veckan delade i ett filmklipp har Phantom International utvecklat en ny Phantom med bland annat decksweeper-storsegel. Flying Phantom ULTIMATE har 15 % bättre VMG på kryss än sin föregångare.


”Det handlar inte bara om fart, det handlar om effektivitet och stabilitet”, förklarar Phantoms grundare och VD Alex Udin. ”Det finns ingen vits med att bygga en båt som kan slå fartrekord på en raksträcka eftersom att segla halvvind i trapets i en 18 fots katamaran är för läskigt. Vad vi ville ha var en foilande katamaran som kan flyga och prestera bra i förhållanden och på alla segelsätt. Designmötet var tydligt: 100% foiling på kryssen med bättre prestanda och stabilitet och bättre foilande gippar. Det är något som aldrig uppnåtts förut i denna typ av båtar.”

Det är ett stjärnspäckat gäng som har jobbat för att utveckla FP Ultimate; Gonzalo Redondo (A-Class designexpert), Benjamin Muyl (chef för Land Rover BARs designteam i America’s Cup), och Franck Cammas (rorsman på Groupama Team France i America’s Cup 2017).

Phantom kommer att bygga max 12 FP ULTIMATE båtar nästa år. Om du är intresserad öppnar förbeställningarna på måndag den 18e december och då får du den levererad i maj 2018.

Faktumet att centerborden sträcker sig utåt från skroven gör att det rätande momentet kommer bli bättre och att foila på kryssen blir enklare.

Fakta 

Design: D3 Applied Technologies (Gonzalo Redondo) och Phantom International

Rådgivare: Benjamin Muyl, Franck Cammas

Längd: 5,5m / 18 fot

Bredd: 3m

Vikt: 155kg

Mer info hittar du på Phantom Internationals hemsida den 1a januari 2018.

Top