Pengarna eller livet? - Intervju med seglaren Ralph Laurent Spee

Idag är karriär, utbildning och framgång den givna stigen i livet. De flesta av oss har någon gång känt pressen av att tiden går fortare än framgångens tåg. Efter gymnasiet ska man gärna plugga direkt, och om du väljer ett ”mellan år” ifrågasätts man ofta om detta år blir längre.


De som faktiskt väljer att inte påbörja sin karriär direkt får ofta frågan, jaha, och när ska du växa upp? Eller om man träffar någon under tiden man lever i ”mellan året”, ”Vad gör du på riktigt?”

Jag bor idag i Stockholm som är en karriärs stad, för ett par år sedan bodde jag i Holland där framgång, arbete och bostad är ännu mer prioriterat bland unga. Det är ofta svårt att motivera sitt val av väg i livet i dessa miljöer och man tröttnar snabbt på att behöva ”förklara” sig.

Jag reser ofta, både i jobbet och på min fritid, resorna går till alla världens hörn och jag träffar många som gör sitt ”mellan år”. Merparten av dessa är idag yngre än mig. Vanligast är att ”säsongarna” är mellan 20 och 25 år.

Under min senaste resa, till Antigua i Väst Indien, en drakbåtstävling som jag skulle plåta och skriva om, träffade jag flera av de som arbetar som ”yachties” på Karibiens super yachts.

En yachtie är en person som tar hand om en, ofta, väldig stor motor- eller segel-båt som ligger och väntar på sin ägare i nått av världens hörn. Att städa, putsa och underhåll ingår i vardags sysslorna när man inte transport seglar skutan mellan olika attraktiva platser som Cannes i medelhavet och Västindiens paradisöar.

Jag blev god vän med Ralph Laurent Spee, ett passande förnamn i denna miljö. Men tillskillnad från flera av de andra yachtiesarna skiljer sig Ralph.

Ralph som är född och uppvuxen i Holland, 34 år, är som så många andra i västvärlden lärd att plugga hårt, arbeta hårt och bygga sin egen grund att stå på. Han drev i flera år ett varv från Amsterdam och arbetade otroligt hårt för att skapa sin egen framgång. Men ansträngningen satt sina spår och Ralph fick problem med sin hälsa. Utan att grotta ner sig för djupt på vilket vis, blev Ralph sjuk. En fysisk åkomma som gjorde att alla stressmoment från vardagen blev ett hot mot att bli äldre än 30 år gammal. Det är svårt att förstå sina begränsningar när det alltid ordnat sig eller funkat tidigare. Men efter att inte tagit läkarnas ord på alvar och försökt ta hand om företaget ”bara lite till” kom Ralph till en återvänds gränd. Han tvingades välja, fortsätta på samma vis, fast från en sjukhussäng med fler mediciner än en cancerpatient eller radikalt ändra sitt sett att leva.

Ralph som seglat hela sitt liv, arbetat med båtar och haft havet runt sig sen han kunde gå valde att leva sitt liv enkelt och utan stress genom att ta hand om sköta någon annans karriär-bonus.

Genom en vän fick han ett par alternativ på båtar som fanns i Europa men var på väg mot Karibien. När båten Pumula dök upp var valet givet, Tranquility  är engelskans ord för Pumula som är Zulu. På svenska betyder det fridfullhet, ro eller stillhet.

Ralph såg detta som ett tecken och mönstrade på i Westhaven, Florida och gick sedan med Pumula, som är en fantastiskt vacker slup i gammal still men mäter över 100 fot, via New York City till Karibien. Pumula är mörkblå med alla detaljer i mässing och trä är hon en av de vackraste super yachterna som flyter idag.

Vardagen är ingen dans på rosor och Ralph går upp tidigt för att utföra ett hårt fysiskt arbete och ofta 6 dagar per vecka.

-Men när man går och lägger sig är det en skön trötthet, en fysisk trötthet, säger Ralph.

Ralph har varit hemma en gång på de gångna sju månaderna med Pumula, visst är det en uppoffring att lämna det vanliga livet bakom sig, men att få segla, vara på havet varje dag och njuta av sitt liv till fullo, borde vara ett självklart val för oss alla menar Ralph.

-Det är ingen av oss som vet när man inte har fler dagar att njuta av, säger Holländaren med ett stort smil.

Hans råd till alla oss som jagar ett liv, som är kutym hemma: Ge dig själv tid. Kom på vad du verkligen vill göra, det är du värd. Både du som precis gått ut gymnasiet eller är mitt i karriären. Det är få saker i livet som har en plats och en tidpunkt.

Jag frågar Ralph om han gjorde sin yachtmaster-utbildning innan han mönstrade på. En utbildning som ofta är ett krav för att jobba som yachtie. Nej, det fanns varken tid eller efterfrågan så det var bara att mönstra på. Att man måste ha flera papper, bevis eller internationella utbildningar för att få jobb på en stor båt är en myt som många sväljer här hemma.

Innan jag säger hejdå till Ralph frågar jag honom vad skulle göra annorlunda om han kunde göra om något i sitt liv.
– Inget! Svarar han.

Om du skulle ge ett råd till unga som precis gått ut skolan?
– Njut av livet, det är det enda målet som räknas.

 Text av Jonjon

Top