Ostindiefararen Götheborg återvänder till Stockholm

I juli återvänder Ostindiefararen Götheborg till Stockholm, vilket blir det tredje stoppet på skeppets Asienexpedition 2022/2023. Stockholm blir också sista svenska stad som skeppet besöker under expeditionen. Skeppet kommer till Stockholm 7-13 juli och kommer liksom förra året att ligga vid Skeppsbrokajen i Gamla Stan.

Götheborg of Sweden har varit i Stockholm ett flertal gånger förut. Senast i augusti 2021, men kanske mest känt under det kungliga bröllopet 2010, då skeppet var en del av bröllopsfestligheterna.

– När vi besökte Stockholm förra året, i augusti 2021, hade vi begränsade möjligheter att ta ombord besökare från allmänheten, som en följd av Covid-19. Nu känns det fantastiskt kul att kunna öppna upp för många fler besökare. Eftersom Stockholm är den sista svenska staden som vi besöker under expeditionen får Stockholm också chansen att vinka av skeppet å hela Sveriges vägnar, säger Kristoffer Bennis, Expeditionsledare för Götheborg of Sweden.

Skeppet kommer att ligga på samma ställe som under besöket 2021, vid Skeppsbrokajen i Gamla stan, och stoppet kommer att vara en vecka långt, med ankomst 7 juli och avfärd 13 juli 2022.

– Det är väldigt roligt att återigen få välkomna Ostindiefararen Götheborg tillbaka till Skeppsbron i sommar. Staden har ett fullspäckat program planerat för säsongen. Det här besöket blir ytterligare en anledning att njuta av Sommarstockholm. Den här gången som sista stopp inför den långa seglatsen till Asien, säger Caroline Strand VD för Visit Stockholm.

I samband med att Stockholm släpps som hamnstopp, blir det också möjligt att anmäla sitt intresse för att segla med som jungman på den tredje etappen på expeditionen: Helsingfors – Stockholm. För varje seglingsetapp krävs 70 personer som seglar skeppet. Ungefär 20 personer är professionell besättning. Övriga är privatpersoner, jungmän, som seglar med för att uppleva äventyret och lära sig segla ett 1700-talsskepp.

Götheborg kommer att lämna Helsingfors 27 juni och anlända till Stockholm 7 juli. Det innebär att seglingsetappen mellan Helsingfors och Stockholm är en av de längre, ett hela nio dagar långt seglingsäventyr där skeppet kommer att följa väder och vind.

Asienexpeditionen 2022/2023

Götheborg kommer att avsegla från Göteborg 8 juni 2022 med planerad ankomst till Shanghai i september 2023. Skeppet kommer att segla i Östersjön och Nordeuropa för att sedan fortsätta ner till Medelhavet. Under vintern 2022/2023 kommer skeppet stanna i Medelhavet, för att under tidig vår 2023 segla mot Asien. Målsättningen med expeditionen till Asien är att använda skeppet som en mötesplats och plattform för företag och partners, med fokus på hållbarhet och stora möjligheter för svenskt näringsliv. 

Kort fakta: Ostindiefararen Götheborg

Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.

Top