Oskarshamnare vann Tour de Småland 2016

I lördags genomfördes säsongens final av Tour de Småland i Färjestaden på Öland under Ölands Skördefest. Tävlingen lockade stor publik på plats vid hamnens södra pir och de nio deltagande besättningarna bjöd på tajt och spännande segling hela dagen, innan vinnarna tillslut kunde koras på eftermiddagen. Här följer en rapport från arrangören! Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


På morgonen när deltagarna anlände till Färjestaden bjöds det på vindar mellan 7-9 m/s och vissa av deltagarna var väldigt nöjda med den hårda vinden medan några andra enbart gick och hoppades på att vinden skulle minska i styrka en aning. Redan när starten gick vid klockan tio hade vinden minskat en aning och gjorde så under hela dagen. ”Även om alla seglarna är duktiga så har alla självklart en favoritvindstyrka där de yngre och lättare besättningarna oftare föredrar lättare vindar” säger Johan Sjöstrand, projektledare för tävlingen.

Tour de Småland är en seglingstour som under säsongen har innehållit fyra kvaltävlingar där de två bästa besättningarna kvalat in till helgens final. Utöver detta fick arrangören dela ut wildcard till ett antal besättningar, totalt gav detta nio deltagande besättningar som kämpade under lördagen om att vinna Tour de Småland 2016.

Tävlingen började med en grundomgång där lagen turades om att segla för att alla skulle möta alla. Totalt genomfördes nio race i grundomgången där varje race var ungefär 15 minuter långt med en bana nära land för att ge publiken en stor möjlighet att följa seglingarna på ett enkelt sätt. När grundomgången var avslutad togs de sex bäst placerade besättningarna ut till ett direkt avgörande finalrace, där vinnaren av racet skulle bli vinnare av Tour de Småland 2016.

Innan finalracet genomfördes först en juniorfinal, där de tre besättningarna med enbart juniorer fick göra upp om titeln bästa juniorbesättning i Tour de Småland 2016, finalen blev spännande där säsongens favoriter Elin Tinnert och Cajsa Öberg fick ett straff i samband med starten och hamnade efter detta långt bakom de andra två båtarna och vinnare av juniorfinalen blev istället Linn Sundberg och Oscar Lundh från Växjö Kappseglingsklubb.

I det avgörande finalracet bjöd de sex deltagarna på en spännande start där det i början av racet blev tajt segling mellan alla lagen. Efter en stund tog dock Oskarshamns seglarna Henrik Elfström och Kent Källström ledningen och höll den sen hela vägen in i mål och blev därför vinnare av Tour de Småland 2016. ”Henrik och Kent har seglat bra hela säsongen när de vann i Oskarshamn och Henrik vann även med annan gast i Borgholm, vi arrangörer säger stort grattis till killarna” säger Johan Sjöstrand.

 

Slutresultatet för Tour de Småland 2016

1. Henrik Elfström och Kent Källström, Oskarshamns Segelsällskap

2. Bebben och Malva Stenholm, Segelsällskapet Vikingarna

3. Ulf Johansson och Johan Fågelström, Westerviks Segelsällskap Wikingarna

4. Pontus och Lucas Tinnert, Segelsällskapet Vikingarna

5. Joakim Lönnbom och Roland Durdel, Mönsterås Segelklubb

6. Elin Tinnert och Cajsa Öberg, Segelsällskapet Vikingarna

7. Peter Johansson och Maths Lönnbom, Mönsterås Segelklubb

8. Joel Larsson, Filip Larsson och Samuel Backgård, Växjö Kappseglingsklubb

9. Linn Sundberg och Oscar Lundh, Växjö Kappseglingsklubb

Alla deltagare Tour de småland finalen 2016. Foto Tour de Småland

SEGLA MED OSS GENOM MEDELHAVET.

Top