OFFSHORE YOUTH CHALLENGE - Årsberättelse 2011

Om 2010 handlade om att få båten (projektet) i sjön, så har 2011 handlat om att rusta, bemanna och segla (både bildligt och bokstavligt), och ta oss över mållinjen i bland annat ÅF Offshore Race, som var ett delmål. Det är vi stolta över. Liksom att kunna träna regelbundet, ställa upp i flera race, vilket skett tack vare Magnus Thorson och ”Victory”. Vi har också slussat in OYC-ungdomar permanent i etablerade besättningar.


Magnus Thorson (Stockholm) erbjöd i våras möjligheten att engagera sin Dehler 35 ”Victory” i projektet. Med ”Victory” har ungdomar från olika team kunnat träna och tävla. Magnus har också engagerat sig i sponsorarbetet, och som ansvarig för ”Team Stockholm”.

Träning

Victory har tränat regelbundet under våren och första halvan av sommaren. Besättningen har bestått av Magnus Thorson och ungdomar från olika team med rimlig närhet till Stockholm.

Lidingö Runt

Säsongen startade med Lidingö Runt den 14 maj. Victory kom till start med en besättning om 6 kappseglingssugna ungdomar som precis hade lärt känna varandra. Vi var väl med i starten med hissad S1a från början i den lugna vinden som rådde under hela tävlingen. Vid Högudden (SO Lidingö) blev det omstart och riktigt trångt, bra läge att praktisera väjningsregler. De små vindpustarna vi fick gjorde att spinnakern nätt och jämt fylldes. Vi skar upp mot Gåshaga men tvingades ta ner spinnakern före de flesta andra och satte därefter Code0, vilket visade sig vara en felbedömning som medförde att vi förlorade vår fina position innan rundningen vid Duvholmen (NO Lidingö). Det verkade som att båtarna före oss fick en bra start på kryssen efter rundningen av Duvholmen. Vinden hann dock försvinna till det var vår tur och vi hade det tufft att få fart i båten i den svaga vinden. Det var svårt att hävda sig mot genuabåtarna men vi kämpade på och gav aldrig upp. Lärdomen vi tar med oss från kryss i svag vind med fockbåt är att falla av lite mer och lätta i skoten. Efter någon timme för mycket var vi i mål efter en riktig kämpainsats av samtliga i besättningen. Årets Lidingö Runt var riktigt tålamodsprövande och mycket lärorikt. Framför allt ökade aptiten hos samtliga i teamet. / Text Magnus Thorson

Ornö runt

Ornö Runt gick av stapeln den 21 maj och bjöd på perfekt kappseglingsväder - 8-12 m/s sydvästlig vind. Victory fick en kanonstart med skön spinnakergång från start upp till norra bojen, följd av frisk kryss till södra rundningen. I början av kryssen drog vi på oss en protest och fick snurra 2 varv varpå focken fick en reva. Johan A assisterad av Jenny var snabbt uppe och lagade revan, riktigt snyggt jobbat Johan A och Jenny! Det hela resulterade i att vi tappade något men vi hade fortfarande god tätkänning. Rejset avslutades med fartfylld spinnakersegling där vi tampades med en First 40,7a, vilken vi till slut besegrade. Vi placerade oss i mitten av vår tuffa klass med vårt SRS om 1,29 (vilket sänktes till 1,28 senare under säsongen). Det här var vårt andra race ihop med vår mixade besättning, jättekul att ha så duktiga tjejer ombord som vi har, och vi var riktigt nöjda med framför allt ha minimerat misstagen. / Text Magnus Thorson

Watski 2 Star

OYC-båten Victory, en Dehler 35, startade Watski2star onsdagen den 25 maj kl 20.00, med Magnus Thorson som skipper och Johan Aneros ombord. Torsdagen den 26 maj kl 07.57 seglade Victory in i Visby för pitstop efter en bra översegling till Gotland. Nästa start skedde kl 13.57 från ett soligt Visby. Målgång 2:a pitstop i Oskarshamn skedde den 27 maj kl 04.27. Nästa start kl 10.27. Victory låg då på en hedrande 18:e plats (totalt, SRS-tid) av de 95 startande båtarna, en dryg timme efter totalt ledande Zelma och bara 6 min efter ledande båt i sin klass. En trött men nöjd besättning gick i mål i Oskarshamn fredagen den 27 maj. Lite ovana och aningen övertaggade slarvades det med sömn och mat ombord och Johan började hallucinera mot slutet av seglingen. "Det var en häftig seglats. Slutsatsen är att vi har en otroligt konkurrenskraftig båt och att vi kan vara med att slåss om fina placeringar. Lite mer spinnträning till havs i lite hårdare vind så. Jag känner även att vi kan putsa på SRS-talet, 1,29 är lite väl högt. Funderar på att väga in henne för att få ner talet en pinn i alla fall" säger skeppare Magnus T.

Träning med Anna Drougge och Jonas Wackenhouth

OYC-teamet höll på att packa upp och byta segel på Dehler 35an "Victory" en onsdagskväll när Anna Drougge och Jonas Wackenhouth hittade oss ute på bryggan i Karlsunds Marina. Anna Drougge pratade om hur viktig kommunikation i kappseglingssammanhang är för att hålla ihop ett starkt team, utifrån hennes egna erfarenheter av Whitbread Round the World Race och Volvo Ocean Race. Att sätta mål och behålla fokus under en längre kappsegling anser hon har stor betydelse ombord för att nå en bra placering. Hon betonade särskilt vikten av att fördela positionerna ombord så att alla är medvetna om sina roller. Vi gick också igenom vilka moment de olika positionerna omfattar och att det är viktigt att anpassa positionerna utifrån besättningens och båtens förutsättningar. I sin position ombord är det bra om man hela tiden tänker ett steg före i det beslut man fattar och att man är medveten om vilka uppgifter ens position omfattar. Jonas är en erfaren fördäckare och han gick igenom viktiga moment som gav bra tips till våra fördäckare. Under tiden coachade Anna resten av besättningen i sittbrunnen. Tills solen gick ner var vi ute och tränade med Anna och Jonas. Vi hade inspirerats och fått ihop teamet ännu mer. Några dagar senare, under Roslagen Sea Race, var vi motiverade till max och blev riktigt nöjda med vår placering. / Text Sandra Hansson

Roslagen Sea Race

Den 19 juni seglade First 35an Victory med Magnus Thorson som skeppare Roslagen Sea Race. I besättningen ingick även ungdomarna som tränat. OYC-båten knep 7e platsen och slog därmed många tuffa konkurrenter, däribland bl a en av Aspecterna. Det var ett härligt race som började med start i lovart sedan en actionladdad kryss från Gåshaga med många slagdueller. Riktigt kul att se hur starkt de hävdar sig mot 40-fotarna när det blåser på kryssen.

SM i Sandhamn

Team-OYC på Victory hamnade till slut på en klart godkänd 5:e plats efter tre dagars seglingar. De första två dagarna var det bankapprace i hårda vindar. Besättningen var väl sammansvetsad och med Johan Aneros som skeppare låg teamet på 4:e plats efter 7 delseglingar där bästa resultatet bestod av en 2:a plats. 3:e dagen var det dags för ett coastal race som vägde tungt i slutresultatet eftersom det räknades gånger tre. Här slutade teamet på en 5:e plats. SM var en bra förträning för ÅF Offshore Race. Besättningen har bestått av Johan Aneros som skeppare samt Jenny Richardson, Denise Bonnevier, Sandra Hansson, Jacob Reuterskiöld, Johan Blomquist, Jonatan Fogelquist och Carl James. Gårdagens snyggaste tabbe stod Jacob för som lyckades blåsa upp en uppblåsbar flytväst på railen.

ÅF Offshore Race

Victory deltog i ÅFOR med en ren ungdomsbesättning. Medelåldern var 22 år, och den yngste 17 år. De gick i mål på 10:e plats vilket översteg allas förväntningar med tanke på att det var över 50 båtar i klassen SRS Alfa. De gjorde många bra val och jobbade upp sig i fältet, men några lättvindssegel saknades för att nå hela vägen till toppen. Besättningen bestod av: Jenny Richardsson, Denise Bonnevier, Sandra Hansson, Carl James, Johan Aneros (skipper), Jacob Reuterskiöld, Johan Blomquist och Jonatan Fogelquist. OYC-flaggan vajade även på Dehler 41:an Midnight Rambler med bla Anders Lewander och Gurra Krantz samt på First 36.7:an Team Swe 88. Undertecknad fungerade som shore-crew till Victory och följde racet från Sandhamn och KSSS kansli, för att lägga ut händelser på facebook och blogg.

Scandinavian Boat Show

Scandinavian Boat Show kan ses både som ett avslut av säsongen 2011 och ett avstamp inför nästa säsong. OYC hade i år ingen egen monter på mässan men flera OYC-seglare och projektambassadörer var givetvis på plats. Många kontakter skapades som förhoppningsvis leder till att fler team deltar i havskappseglingar nästa säsong. Flera nya preferred suppliers knöts till projektet.

Racing Team

Gänget på Victory är i sving i Stockholm. Oerhört roligt! Och i skrivande stund har vi börjat undersöka möjligheterna för ett team som tränar och tävlar i Göteborg/väst, under ledning av OYC-ledstjärnan och VOR-seglaren Anders Dahlsjö och hans båt.

Ungdomar till permanenta besättningar

Tre av fjolårets OYC-ungdomar som har mönstrat på nya besättningar i år är Fredrik Olsson, Sara Franklin och Dag Gustafson. I Eurocard Gotland Runt 2010 seglade Fredrik och Sara på Midnight Rambler tillsammans med två av OYCs ledstjärnor, Anders Lewander och Gurra Krantz. I år har Fredrik mönstrat på First 36,7an EG Engineering/Team Swe 88 (Patrik Forsgren) och Sara på Malbeck 36an Tef Gel (Lars Legemark). I samband med skolstart på KTH tog Dag Gustafson från Lomma tog en plats i J109:an Matador (Jonas Grandér). EG Engineering/Team Swe 88 vann sin klass i Lidingö Runt och kom 2:a i ORC int Bravo i ÅFOR. Tef Gel var under säsongen ny på kappseglingsbanorna, och det rutinerade gänget seglade in som 8:a i ORC int Alpha i ÅFOR . Matador seglade in som 3:a i SRS Bravo i ÅFOR. Det här är besättningar som satsar!

Ytterligare ett projekt håller på att ta form i Stockholm, som ger möjligheter för ännu fler seglare. Det leds av en ung och spännande kille och vi har inlett en dialog. Mer information kommer på facebook.

Seglings-CV

OYC har börjat bygga en bank av seglings-cv, som ungdomarna fyller i och skickar in.

Ledstjärnor

En viktig del för ungdomarnas utveckling är förebilder. Därför har vi frågat några av världens bästa seglare om de vill fungera som ledstjärnor för ungdomarna. Det som utmärker dem är att de valt att leva med segling i olika aspekter och att de är framgångsrika i det de gör. Samt de har en ödmjuk inställning och vill dela med sig av sina erfarenheter.

Anders Dahlsjö

Anders Lewander

Anna Drougge

Björn Hansen

Björn Österberg

Gurra Krantz

Isabelle Mungsgård

Klabbe Nylöf

Partners

Svenska Seglarförbundet bistår i rekrytering mm

Svenska Havskapseglingsförbundet Utveckling och rekrytering

KSSS Arenavärd Gotland Runt

GKSS Arenavärd Göteborg Offshore Race

Möjliggörare under 2011

Nedanstående har bidragit till 2011 års verksamhet genom produktsponsring

Seldén

Nexus

Liros

Trendmark

Plastimo

True Heading

Screenbolaget

Avantime

Netional

Paloma

Villa Långbers i Tällberg

2012

Idé och ambitioner kvarstår för att skapa de förutsättningar vi strävar efter;

- Möjligheter för unga att utvecklas som havskappseglare

- Förutsättningar att leva och utvecklas med segling

- Nya kontakter för ungdomarna inom sporten och näringslivet

Under hösten har vi jobbat intensivt med företagskontakter, för möjlighet till sponsring.

Verksamheten pågår med anpassning efter ekonomiska förutsättningar.

Förutom fler möjligheter att träna och tävla strävar vi efter att kunna genomföra utbildningar i ledarskap och offshore safety samt att skapa event där ungdomar och näringsliv kan mötas och bygga kontaktnät, med segling som mötesarena.

Surfa in och gilla facebook ”Offshore Youth Challenge”. Läs mer på www.oyc.se. Och följ bloggen, där vi skriver i samband med aktiviteter.

GOTT NYTT ÅR önskar hela OYC Staff

December 2011, Jonas Wikström

Top