Nytt rekord: 222,4 km/h

Lake Gairdner den 12 december 2022. Emirates Team New Zealand med Glenn Ashby vid ratten har slagit världsrekord med sin vinddrivna landfarkost Horonuku. Mätaren visade som mest hisnande 222,4 km/h i 22 knops vind.

Horonuku betyder något i stil med "glida snabbt över land" - ett namn som farkosten uppenbarligen gör skäl för. Glenn var utan tvekan nöjd med resultatet, samtidigt som både han och teamet är väl medvetna om att Horonukus potential är större än så här. 

- Visst finns det anledning att fira, men det här är inte slutet. Redan från början av den här resan, som drivs och stöttas av Grant Dalton, Matteo de Nora och resten av Emirates Team New Zealand, har det ultimata målet aldrig varit att "enbart" slå det regerande världsrekordet, utan att tänja på gränserna för vad som är möjligt. Vi vet att vi kan köra snabbare, och vi planerar att göra det," kommenterar Glenn.

Kolla in klippet nedan - visst kan man skönja att även en erfaren man som Glenn är en aning omtumlad i alla fall efter att ha susat fram i över 200 knyck bara centimeter ovanför saltsjöparketten.

Mer om rekordet samt fler kommentarer från Glenn och övriga involverade kan du läsa på emirates-team-new-zealand.americascup.com.

Top