Nyhet: Arcona 415

Arcona Yachts är stolta att lansera den nya Arcona 415, den första, om än småskaligt, serieproducerade segelbåten med eldrift som standard. Här följer ett pressmeddelande från det svenska varvet.

Alla Arconas båtar kan fås med eldrift som tillval, och vi är otroligt stolta att ha den största flottan av elektriska ”Zero Emission”-båtar på vattnet, där den första var Arcona 380Z som sjösattes 2015.

Urban Lagnéus, VD på Arcona Yachts, berättar ”Eldriften är här, här för att stanna. Våra performance cruisers kommer alltid segla fantastiskt bra, men i lätta vindar när man behöver använda motorn, är elektrisk framdrivning vägen framåt.

Våra kunders behov är i förändring och vi ville utveckla designen av Arcona 415 för att reflektera det. Vi får ofta förfrågningar om en båt som är stor nog att segla med vänner eller vuxna familjemedlemmar, vilket gör att efterfrågan på båtar med tre eller två hytter med ett extra badrum är stor. Arcona 415, med sina smäckra linjer, moderna skrovform, öppna akterspegel, lättillgängliga förvaringsutrymmen och ökade ljusinsläpp, för med bravur vidare arvet från Arcona 410, och är en sann performance cruiser, genomtänkt in i minsta detalj. Båten levereras med en elmotor på 15kw som ger motsvarande prestanda som en 50 hk dieselmotor i våra båtar mellan 40 och 43 fot.

Vi är stolta att samarbeta med Oceanvolt som leverantör – ett av världens ledande företag inom design och tillverkning av elektriska framdrivningssystem. Det lätta eldriftssystemet nyttjar båtens propeller för hydro-regenerering för att ladda upp batteribanken när båten seglar. Hur snabbt batterierna laddas upp via denna process beror på hur fort båten seglar, men våra kunder har rapporterat att det räcker med så låg hastighet som 3,3 knop”
 
Fördelarna med elektrisk framdrift är flera; från att slippa avgasröret, och därmed också utsläppen, slippa lägga pengar på att tanka diesel, den sänkta ljudnivån och de minskade vibrationerna, den större boytan under däck, en helhetlig energihantering, ökad användarvänligheten, enkelt underhåll, och inte minst den sänkta totalvikten som ökar båtens prestanda.

Urban fortsätter, ”Vi måste alla dra vårt strå till stacken när det gäller klimatförändringen, och att vara det första serietillverkande båtvarumärket med Zero Emission eldrift som standard är ett viktigt steg för att våra kunder ska kunna njuta av seglingen, på Arconas vis. De nya funktionerna på Arcona 415 i kombination med eldrift som standard gör att vi sätter en ny standard och säkerställer att Arcona 415 håller sig i framkant bland de moderna performance cruisers som finns på marknaden idag”.

Top