Nyfiken på svaren i Veckans Quiz?

I Veckans Quiz fokuserade på knopar. Här är frågorna och svaren. Ett stort grattis till Pelle Teiner som hade alla rätt och vann ett Challenger Race seglarställ från Pelle P.


Det är praktiskt och ibland avgörande att kunna förtöja en båt och slå en knop som håller men samtidigt är lätt att lossa. Här är några mer eller mindre vanliga knopar. Vet du vilka?

RÄTT RAD: 2, 1, 1, 2

A. Den här knopen är lätt att slå och lätt att lösa upp efter belastning. Den är pålitlig och kan till exempel användas på förtöjningstrossar och på räddningslina kring livet. Vad heter knopen?

A. PÅLSTEK

1. Halvslag

X. Råbandsknop

2. Pålstek

SVAR: 2.PÅLSTEK

B. Den här knopen är enkel men stark och används främst för förtöjning av båtar till pollare eller förtöjningsringar. Vad heter knopen?

B. DUBBELT HALVSLAG

1. Dubbelt halvslag

X. Halvslag

2. Enkelslag

SVAR: 1. DUBBELT HALVSLAG

C. Den här knopen används för att knopa ihop två linor. Vad heter knopen?

C. SKOTSTEK

1. Skotstek

X. Fiskarstek

2. Pålstek

SVAR: 1. SKOTSTEK

D. Den här knopen används för att binda om något med ett rep, som ett paket, en rulle, ett knippe eller vid läggandet av förband. Den kallas även ”sjömansknop” eller ”revknop”.

D. RÅBANDSKNOP

1. Kärringknut

X. Överhandsknop

2. Råbandsknop

SVAR: 2. RÅBANDSKNOP

HAR DU KOLL PÅ GOTLAND RUNT/ÅF OFFSHORE RACE?

Det kan du ha nytta av i nästa Veckans Quiz! Den här gånger står ett par Carbo One Touch vinschhandtag från Harken på spel. Quizen hittar du i vårt nyhetsbrev. Teckna dig nedan!

Top