NU FÅR BALLAD OCH SVENSKA KLASSIKERELITEN TUFF KONKURRENS I ÅFOR

Det kan komma att bli tuffare än vanligt för de svenska klassikerna Ballad, Marga, Refanut, Bacchant och Beatrice Aurore i kampen om pallplatserna i sommarens ÅFOR Classic. Kappseglingen går som vanligt genom skärgården från Stockholm förbi Sandhamn, rundar en boj vid Visby och vänder sedan åter för målgång i Sandhamn. 


Familjen Saléns Ballad har nu vunnit fyra år i sträck och trots allt starkare utländsk konkurrens så har tätplatserna förblivit svenska. Men det kan vara slut på det nu. Holländska Sparkman & Stephensritade Circe som är en lite mindre systerbåt till Refanut är anmäld till racet och hon tog förra året en tiondeplats i vintageklassen i Panerai Classic Yacht Challenge. Klassen Vintage som är för båtar byggda 1950 och tidigare är ett riktigt getingbo med många proffsbesättningar och för att vara första säsongen för Circe så är tiondeplatsen en imponerande prestation. Circe återkom till Europa sommaren 2016 efter 60 år i USA. Dessförinnan hade Circe vunnit sin klass i Gotland Runt och tagit line honors i Fastnet. Skeppare ombord är båtkonstruktören Theo Danel.

Circe kan också komma att hota de svenska båtarna i toppen på klassikernas cuptävling Baltic Classic Masters, genom att hon förutom till ÅFOR är anmäld till Sandhamnsregattan by Bluewater (classic). 

Förutom holländska Circe är en finländsk båt med samma namn anmäld till ÅFOR Classic. Finländska Circe är också ritad av Sparkman & Stephens och byggdes 1967 hos Wilenius i Borgå. Båten ägs av Casper Grönblom som seglar under NJKs flagg.  ”Circe of Finland” har längre tillbaka varit med och seglat Gotland Runt. Circe från Finland mäter LÖA 37 fot, så den kommer att tillhöra de mindre båtarna i ÅFOR Classic.

OLLE APPELBERG

Top