Nu bär det norr ut - MidsummerSail 2020

Den 5:e upplagan av Midsummer Sail fick en fantastisk start den 20e juni när de tävlande satt av norr ut över Östersjön.

Det var några stressiga veckor som ledde fram till eventet då Coronapandemin ökade kraven på dem som skulle delta i det längsta racet över Östersjön. Omständigheter och regelverk som ändrades in i det sista höll såväl seglare som seglingsledning på tårna ända fram till starten gick med frågetecken om man verkligen skulle kunna genomföra regattan på ett säkert sätt. 

Men, man fick klartecken från myndigheterna och tävlingen kunde startas, och vilken start man sen fick! När klockan slog ett avfyrade Thomas Beyer, Wismars borgmästare startskottet för den femte upplagan av MidsummerSail. 

Åskådarna kunde, på säkert avstånd från varandra, beskåda den dramatiska starten från piren när seglarna drog iväg på en 900 sjömil lång resa från Östersjöns sydligaste punkt, Wismar, till Töre i Norr. 

Banrekordet är på 5 dagar, 17 timmar, 38 minuter och 46 sekunder och sattes av Pure, seglad av Maike och Uwe Prieß. Dock tror man att det kan komma att putsas rejält i år med flera snabba båtar, inklusive några trimaraner, i fältet. 

Ju längre norr ut de tävlande kommer, desto ljusare blir dygnet tills solen inte längre går ner över de 24 deltagande båtarna. Vem kommer först till Töre? 

Efter dryga två dygn till sjöss är de första båtarna på väg att passera Gotlands norra udde. 

Följ deltagarnas resa här
 

Top