Norrman och Henebys Nordic Yachts Open

Nordic Yachts Open är en mycket uppskattad double handed-regatta i Stockholms skärgård som i år gick av stapeln lördagen den 28 augusti. Här berättar regerande mästare Anders Norrman om "sin" regatta. Anders seglade tillsammans med Erik Heneby.

Båten; Seascape/First  27 SE, en planade beboelig kat B sportbåt. Vi startade långt ner på linjen för fri vind. Timingen blev inte perfekt men god nog.  

Första benet. Bidevind upp mot Möja. Vi kämpade mot några SK 30 och fick så småningom släppa förbi dem. Efter rundningen var det frisk slör ner mot och över Kanholmsfjärden. Vi satte gennakern och det friskade i så flera av spinnakerbåtarna fick problem och tog ner. Vi hade fin gång och gjorde runt 10 knop. Det kom några hårda vindbyar som tvingade en smaragd att ta ner spinnakern. SK 30 och smaragderna passerades i härliga planingar. Dagens toppfart 14 knop. Det lättade lite nere vid Stavsnäs och ut mot Franska stenarna men vi hade fortsatt fin gång.  

Vi rundade Franska stenarna tajt. Lite för tajt och för spännande men det klarade sig. Sen kryss norrut. Vi höll upp mot Fågelbrolandet där det var ett mindre moturs vrid så vi höll fin höjd.  

Strax söder om Stavsnäs tvingades vi lite oplanerat att stagvända när Mobline kom för styrbord. Sen kämpade vi mot Team Mobline. Vi tyckte vi hade kontroll över dem men de slank förbi. Vi hängde på och lyckades slutligen passera dem på halvvind då vi knappt kunde bära Code 0 från Trollharan till Torskkobben.

Foto: Sam Victorin

Därifrån in till mål var det lite djup slör. Vi kände oss hotade av Team Mobline. Vi gick inte fort nog så vi satte genuan och tog ner code 0 för att kunna sätta stora genakern men vinden ökade och vred emot så vi fick sätta coden igen och utökade försprånget mot Team Mobline igen. Vid handikappsegling är det alltid någons väder och alla seglar inte i samma vindar. Nu var det vår tur och vi lyckades även hålla båtarna som startade ungefär samtidigt bakom oss. 

Erik Henebys och min båt ligger vid samma brygga i Saltsjöbaden. Vi har båda Seascape 27. Erik saknade gast och jag hade inte fått plats på första anmälningsomgången så vi seglade tillsammans i stället. Mycket trevligt. 

Nu blir det lastning på våra trailers. Tre Seascape 27 som ligger vid KSSS Saltsjöbaden planerar att delta i det stora äventyret Silverrudder. Världens största singelhandend race runt Fyn inomskärs. Tävlingen, som även är EM för singelhanded Seascape 27 / Beneteau First 27 SE, tar 24-48 timmar med tidvattenströmmar och knepiga passager. Spännande! 

Tack Nordic Y för ett mycket trevligt och väl genomfört arrangemang inklusive middagen. Hela resultatlistan hittar du på www.nordicyachts.se.

Text: Anders Norrman Sesacape 27 SWE 40

Det inledande fotografiet är taget av Lasse Eklöf / lasse@s-e-r.se. Fler verk hittar du på hans personliga facebooksida, se nedan.

Top