Navigationspodden del 2: Meteorologi och Kantbollar

Du ska från punkt a till punkt b, det är väl bara att segla kortaste vägen. Eller? Vi fortsätter vår djupdykning ner i navigationens värld. I det andra avsnittet står meteorologi på agendan, men Jimmy börjar med att slänga in en kantboll.

Vad blir det för väder?

I det andra avsnittet av Searchpoddens navigationsspecial pratar vi om meteorologi, och de basala verktyg som en navigatör använder sig av. Vi ger oss på att prata att försöka förklara Coriolis och varför vindar beter sig som de gör, tipsar om bra väderprognoser och olika appar, och snurrar bokstavligen talat in oss i ett och annat lågtryck. 

Programledare: Hanna Ericksson

Gäst: Jimmy Hellberg 

Corioliseffekten

Jordens rotation har en förunderlig inverkan på föremål som rör sig över dess yta. De ges en sidoacceleration rakt åt höger på norra halvklotet, rakt åt vänster på södra halvklotet. Denna sidoacceleration är orsakad av den så kallade corioliskraften vilken är av fundamental betydelse för atmosfärens och oceanernas allmänna cirkulation.

Corioliseffekten upptäcktes på 1830-talet av den franske fysikern och matematikern Gaspard Gustave Coriolis (1792-1843), när han studerade dynamiken hos maskiner med roterande delar.

Corioliskraften är proportionell mot föremålets hastighet, är kraftigast vid polerna och noll vid ekvatorn. Dess matematiska uttryck är fV där V är hastigheten och f den så kallade coriolisparametern f = 2Ωsinφ där Ω är jordrotationens vinkelhastighet relativt stjärnorna, 2π/(23 timmar+56 minuter+4 sekunder), och φ är latituden. På våra breddgrader är coriolisparametern omkring 1.2 10^-4 sek^-1.

Corioliskraftens påverkan är inte obetydlig. En curlingsten som rör sig med hastigheten 2 m/s skulle efter 42 meter (längden på en typisk curlingbana) komma att avvika 2-3 cm åt höger (på norra halvklotet).

Källa: SMHI

Top