Mirabaud Yacht Racing Image of the Century avgjord

Franska fotografen Gilles Martin-Raget vann Mirabaud Yacht Racing Image of the Century med sin dramatiska bild av Orma 60-trimaranen Fujifilm II. Ombord var skeppare Loick Peyron med besättning. Se ytterligare två utmärkelser samt prisceremonin nedan.

"Jag är upprymd och väldigt, väldigt glad", kommenterar Gilles den goda nyheten och fortsätter: "Jag har skickat in ett foto nästan varje år sedan tävlingen startade, och som i alla tävlingar är det roligt att vinna då och då. Att kunna välja en bild från ett helt decennium gav naturligtvis en fördel till gamla rävar som mig själv då många av de tävlande är ganska unga. Jag gläder mig, men framtiden hör till dem."

Bilden togs 2002 när Fujifilm II och Loick Peyron med besättning passerade ett väldigt specielt område strax söder om Ushant Island, Frankrike, som kallas djävulens hål, där tidvattensströmmar från land i kombination med Nordatlantens vågor skapar lika fascinerande som kraftfulla förhållanden. Tyvärr förstördes Fujifilm II av en storm några månader senare under Route du Rhum. En annan historia bakom bilden är att den togs med en av de första digitalkamerorna. Originalfilen jpg, på endast 2,70 mb, fick dras ner för att med hjälp av ett externt modem (av helt annan typ jämfört med dagens) skickas via mail till race center bara minuter efter att helikoptern hade landat. Det gick inte snabbt men fungerade och var början på en ny era, även om det skulle dröja yttreligare ett par tre år innan man helt gick över till digitala kameror.

Alfred Farré vann folkets röst och utmärkelsen Public Award.

Specialpriset gick till Dan Towers med sin bild när seglaren Bernard Stamm får känna av vädrets makter i Biscaya 2006.

Top