Mikkey Dee på båtmässans scen

Snart slår Båtmässan i Göteborg upp portarna och en av attraktionerna är scenprogrammet som enligt moderator Bengt Wallin bjuder på något för alla smaker. Vi har listat några av höjdpunkterna öppningshelgen 3-4 februari. Enjoy!

Bengt Wallin är nestor inom båtmässevärlden, kajakfrälst och innehållskreatören som står bakom Båtmässans scenprogram. Programmet har en stor bredd med runt 65 programpunkter. Det kommer bjudas på allt från spännande båtfärder till forskningsprojekt kring hav och natur och dykupplevelse både på nära håll och längre bort. Programmet är dessutom kryddat med inslag om hur vi alla kan bidra till ett renar hav.

Båtmässans scen. Foto: batmassan.se

Observera att vi brutalt valt ut några programpunkter som ligger oss extra varmt om hjärtat. Däremellan ligger mängder av intressanta och spännande föredrag. Programmet i sin helhet hittar du på batmassan.se.

LÖRDAG 3 FEBRUARI

Lördagens tema lyder; vattnet väntar, välkommen, och kretsar kring allt underbart man kan göra i, vid eller på vattnet.

11:00 Massor av ungdomar och full rulle i hamnen

Segling, motorbåtsåkande och stand-up paddling lockade unga och äldre när Föreningen Sandö hamn tillsammans med Västkustens Båtförbund arrangerade en ”Prova på dag”. I detta inslag får vi höra mer från Bobbie Lohse (Ordförande i Föreningen Sandö Hamn och silvermedaljör i OS) och Jonas Turitz (Ordförande i Västkustens Båtförbund) om det intensiva arbete som bedrivs för att locka fler till häftiga upplevelser på vattnet.

12:00 Sea Camp – första steget till massor av härliga upplevelser

Tanken bakom Sea Camp, som arrangeras av Sjösportskolans, är att 7–13 åringar på 4-5 dagar får lära sig köra båt och lägga till med densamma, binda fast båten med bästa knopen, lära sig läsa havets karta (sjökortet), lära sig väjningsregler och mycket mera. Att man samtidigt har det jättekul och får lära sig vad mamma och pappa gör fel, på sjön, är ett extra plus.

13:45 Havskollo på Smögen

Vad är ett bättre sommarlov än ett med bad, dykning, paddling, snorkling, sälsafari m m. Inte mycket slår sådana sommarlovsdagar och många är de ungdomar mellan 10 och 15 år som upplevt detta när de varit på Havskollo hos Smögen Dyk & Upplevelse. I detta inslag får vi träffa Nina och Gabbe som är kolloledare hos Smögen Dyk & Upplevelse och som berättar hur det är att vara på Havskollo.

14:30 Wow! Vilket år det kommer bli, för seglingen och för GKSS!

Seglingen blir mer och mer spektakulär, båtarna blir snabbare, i många fall flyger de verkligen fram över vattnet. År 2024 blir späckat med stora seglingsevenemang. Störst blir givetvis Olympiska Spelen i Frankrike där vi hoppas på svenska framgångar, gärna med GKSS seglare högst upp på prispallen. Spektakulära Americas Cup går hösten 2024 av stapeln i Barcelona, även här med GKSS seglare som deltagare. Och så genomförs alltid lika populära, av deltagare och åskådare, GKSS Match Cup Sweden i början av juli. I detta inslag på Båtmässans scen får vi träffa Thomas Rahm och Daniel Birgmark och höra senaste nytt och hur möjligheterna för de svenska deltagarna ser ut i dessa, och andra, tävlingar!

15:30 Gäst på scenen, en helt vanlig kille som är jävligt bra på att spela trummor.

En av de största Göteborgsprofilerna är Mikkey Dee. För de flesta känd för att sitta bakom trummorna och spelar med några av de största rockbanden, tidigare Motörhead och numera Scorpions. För de som rör sig i fritidsbåt på Västkusten är det inte osannolikt att man möter Mikkey i en båt, vanligtvis heter den ”Motörboat”. Ute på en njutningstur eller på en fisketur. Många har också mött honom på Båtmässan, han är en trogen besökare. Och många blev bekanta med Mikkey i samband med senaste upplagan av ”Över Atlanten”.

SÖNDAG 4 FEBRUARI

Söndagens tema lyder; livet i havet. Fokus ligger på de och det som lever i havet.

11:30 "Öar värda att besöka": Kosteröarna och Kosterhavets Nationalpark

Den är unik i sitt slag, Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets Nationalpark. Orsakerna att besöka den är många, det är Sveriges artrikaste vatten, det finns snorkeleder, det finns underbara vatten för paddling, dykning och båtliv. Och trots att bara lite mer än 1% av nationalparkens yta är land finns det även massvis att göra utan båt. Fantastiska vandringsleder, cykelleder underbara bad och ett fantastiskt naturrum. Så finns det givetvis mysiga ställen att bo och äta på. I detta inslag får vi höra mer om Kosteröarna och Kosterhavets Nationalpark av Anders Tysklind som är Nationalparkschef och skärgårdspöjk från Kosterhavet.

16:00 En spektakulär räddningsinsats med tydligt miljöfokus

Den 22 oktober gick färjan Marco Polo på grund utanför Karlshamn. Tack och lov innebar grundstötningen inga mänskliga skador. Detta gäller dock inte för naturen. Cirka 150 000 liter olja kan ha läckt ut och oljeutsläppet kommer att orsaka stor skada på djur, natur och miljö i år framöver. En röst som ofta hördes i rapporteringen om olyckan var detta inslag talare Valdemar Lindekrantz från Kustbevakningen. Under insatsen till havs var Kustbevakningen huvudansvarig för miljöräddningsarbetet till sjöss och i detta inslag på scenen får vi höra direkt från Kustbevakningen hur de arbetade för att undvika en miljökatastrof.

Top