Mikael Ryking: "Det handlar om friheten och utmaningen"

Vi har pratat med Mikael Ryking som är en av Sveriges mest erfarna havskappseglare. Just nu förbereder han sig för sin stora dröm; Route du Rhum, en single-handed tävling som går vart fjärde år från Frankrike till Guadeloupe. Vi är nyfikna på hur allt startade och vad det är som driver honom.

När började du segla?

Jag har seglat mer eller mindre hela livet, men jag tävlade inte så mycket när jag växte upp. Jag började med Optimist när jag var 6-7 år gammal. År 2000 började jag hålla på med havskappsegling, men det var inte förrän 2014 då det verkligen tog fart. Jag åkte till Guadeloupe för att se målgången av Route du Rhum. Jag tittade på båtarna och kollade vilka som var till salu. När jag kom tillbaka därifrån tänkte jag: ”wow, det är det här jag vill hålla på med”. Jag ringde Roger Nilson berättade om mina planer. Han tyckte det lät coolt och lånade ut sina mappar med alla hans projekt. Så det kan ses som den riktiga startpunkten, det var då jag började planera, sätta upp budget och allt som behövdes för att börja.

När fick du din båt?

Det var lite tufft att ha råd en båt. Jag fick lägga upp lite kreativa strategier med banken och fick ta av sparpengarna. Jag kunde till slut köpa Talanta i september 2015. Då började vi direkt planera för att segla Transat Jaques Vabre, en ’double-handed’ tävling från Frankrike till Brasilien. Men av någon anledning drog sig min lagkamrat ur, så jag ändrade mig och seglade ARC (Atlantic Rally for Cruisers) i racing divisionen.

Vad är den största drivkraften bakom allt det här?

En del är friheten att få följa min dröm. Jag tycker inte om att vara för upptagen utan jag gillar att ha friheten att följa mina visioner och drömmar. När man korsar ett hav är det bara du själv och naturen, och man måste kunna lära sig att hantera det och växa som person och seglare. Så jag tror att utmaningen är en del, att kunna lära sig och förstå mer. Det finns inga gränser för hur mycket man kan lära sig inom segling. Det finns alltid mer. Det är någonting jag verkligen tycker om.

Så det är en kombination av frihet och utmaning?

Ja precis. Det är dessutom lite av en ’game changer’. Förut jobbade jag med mobilnätverk för ungefär 22 mobiloperatörer i 20 länder. I ett skede av livet var jag besatt av att bli bäst på att förstå radionätverk. Efter 20 år kände jag att jag var väldigt bra och det fanns inga utmaningar längre. Jag var faktiskt ganska uttråkad. Jag fick min energi från seglingen istället och idén av att göra någonting som är helt motsatt mot vad de flesta seglare gör. De flesta seglare njuter av livet till havs men att verkligen gå ’all in’ är en utmaning i sig för att man måste ge upp så mycket av sitt gamla traditionella liv. Man har inga pengar längre till exempel och man måste vara såpass fokuserad för att få allt att fungera.

Missa inte Mikael prata om sitt projekt på Allt för Sjön imorgon 10 mars. Mer om det här.

Mikael skriver också i Search Magazine, om du inte redan prenumererar gör du det här.

Intervju Danny

Text Måns Holmberg

Top