Meterologi för nybörjare: Skillnaden mellan the Doldrums och Hästlatituderna

The Doldrums, vars formella namn är den Intertropiska Konvergenszonen, och Hästlatituder är havszoner på jorden. 

Mer specifikt är the doldrums havsbälten nära ekvatorn. Regionen som kännetecknas av liten eller ingen vind har ställt till med problem för seglare i flera hundra år, och beslutet hur man ska ta sig igenom zonen brukar bli avgörande i många havskappseglingar. 

The Doldrums finns i både Atlanten och Stilla Havet, och ligger fem grader norr och fem grader i söder om ekvatorn. De långa blekeperioderna uppstå då solens intensiva strålning värmer upp  luften som stiger upp i atmosfären, i stället för att blåsa horisontellt. 

På grund av den stigande fuktiga luften kan det i the Doldrums också uppstå extremt väder som massiva stormar, stormar, åskväder eller orkaner. Så både bristen på vind och det extrema vädret orsakar problem för sjöfarare. 

Hästlatituderna är också två havsbälten, de är placerade på exakt 30 grader nordlig och sydlig latitud. I likhet med the Doldrums kännetecknas latituderna av sina klara skyar och lite eller ingen vind. 

Hästlatituderna kallas också de subtropiska breddgraderna. De är belägna under ett högtrycksområde som kallas en the subtropic ridge. Till skillnad från the doldrums skapar Hästlatituderna torra miljöer, mestadels öknar som Sahara, Atacama, Kalahari, och den australiensiska öknen. Andra områden i Hästlatituderna är de södra delarna av USA, norra Mexico och Mellanöstern.

Man tror att namnet kommer från antingen hästavbildninger eller  levande hästar som kastas överbord av seglare som korsar Atlanten. Hästarna kastades överbord för att spara mat och vatten. Dessutom minskade fartygets vikt, vilket gjorde att man kan segla snabbare i de lätta vindarna. 

Se team Scallywag kämpa sig igenom the Doldrums under Volvo Ocean Race 

Top