MEDAN MÄNNEN ÄR TILL SJÖSS KÖR KVINNORNA PÅ KYNÖ MOTORCYKEL, SKÖTER GÅRDARNA OCH TAR BESLUT

Det fjärde stoppet i Estlands Moonsundsregatta (Muhu Väina Regatt) med 130 deltagande båtar, var den lilla ön Kynö (Kihnu) halvvägs mellan Pärnu på fastlandet och Runö mitt i Rigabukten. Sträckan från Kurressaare på Ösel till Kynö var en av regattans tuffaste så tyvärr var det nog få som såg mycket av den unika ön. En av Kynös attraktioner är tanter på motorcyklar, ja även yngre tjejer är hejare på hoj.


En bakgrund till detta är att öns män traditionellt gått till sjöss och att kvinnorna i deras bortvaro sköt gårdarna, uppfostrat barnen och tagit familjens viktiga beslut. Ön anses vara Europas enda matriarkat och har av Unesco utropats som a ” Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity”, berättar Mare Mätas som är chef för stiftelsen Kihnu Cultural Space samtidigt som hon driver en av gårdarna och dess rum och frukost. Mare har en son och tre döttrar.

Traditionerna är starka, men Mare oroas över att öns turism ska kommersialiseras.

Musik är en särskilt viktig del av kulturarvet och seglarna fick en uppvisning av både musik och dans med öns kvinnor och flickor som uppträdde.

Kvinnorna bär folkdräkt till vardags och talar en estnisk dialekt med många svenska låneord.

Långt tillbaka var en del av befolkningen svenskspråkig och en av öns byar heter på estniska ”svenskbyn”. Kynö har 600 invånare. Tyska och japanska teveteam har gjort program om ön och den största turistgruppen efter tyskarna är japaner.

Ön har fin gästhamn med 20 platser i anslutning till färjeläget. Förutom alla bekvämligheter så finns en stor cykeluthyrning vid hamnen.

Top