Medaljchanser på seglingsvärldscupen

PM SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET


Imorgon söndag 26 april går finalen i den tredje av fem deltävlingar i världscupen och två svenska besättningar har goda medaljchanser; Josefin Olsson i Laser Radial och Jesper Stålheim i Laser.

Numera kan endast de besättningar delta som har visat bra resultat i deltävlingarna eller kvaltävlingarna innan. Och många svenskar har stod startlinjen nu i veckan. Inför morgondagens finaler är fyra svenska besättningar topp-10 och därför med i finalen.

Josefin Olsson, KSSS, i Laser Radial startar på en fjärdeplaceirng och har goda chanser att ta en silver- eller bronsmedalj.

Jesper Stålheim, KSSS, i Laser ligger nu på en sjunde plats och har chans att nå en bronsplacering.

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, i 49erFX, som tog en silvermedalj i världscupfinalen i Abu Dhabi 2014, startar från en femte plats men har som bäst möjlighet att ta en fjärde placeringen enligt poängtabellen.

Även den nya men erfarna besättningen i 470 Johan Molund/Sebastian Österling som överraskande tog ett brons på kvaltävlingen i Palma, är med i finalen och har med sin 10:e placering möjlighet att nå en 8:e plats i värdscuptävlingen. Det är två erfarna seglare som nyligen börjat segla tillsammans; Johan Molund tog en fjärde placering på OS 2004 i Aten i 470 och Sebastian Östling seglade med Anton Dahlberg på OS i London 2012.

Imorgon avslutas alltså den tredje världscuptävlingen i franska Hyères med finalseglingar. Efter de totalt fem deltävlingar, avgörs den totala världscupen i en finaltävling i Abu Dhabi i november.

liros

De svenska resultaten inför finalen (SWE Sailing Team i fet stil):

470 (herr)

(10) Johan Molund/Sebastian Östling, GKSS

16 Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

18 Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

49er (herr)

12 Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

28 Victor Bergström/Victor Västernas, GK

49erFX (dam)

(5) Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

11 Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Finnjolle (herr)

13 Björn Allansson, GKSS

22 Max Salminen, GKSS

Laser (herr)

(7) Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam)

(4) Josefin Olsson, KSSS

Nacra 17 (mixad)

35 Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS

I världscupen ingår fem deltävlingar i Melbourne, Miami, Hyères, Weymouth/Portland samt Qingdao, och avslutas med en världscupfinal i Abu Dhabi.

Länk till världscuptävlingen i Hyères.

Top