Mange Olsson-priset till Peter Burling

Pressmeddelande: Den nyzeeländske seglaren och olympiske mästaren Peter Burling har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2020.

Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton och Carolijn Brouwer.

Peter Burling från Tauranga på Nya Zeeland är den i särklass yngsta mottagaren av Mange Olsson-priset. Men trots sina 29 år har han ett imponerande CV som toppas av ett OS-guld från 2016 och ett OS-silver från 2012 - båda i 49er-klassen. Peter har inte mindre än nio VM-titlar och han har deltagit i både America's Cup och i Ocean Race.

- Det är en stor ära att få det här erkännandet av Mange Olssons Minnesfond. Tyvärr fick jag aldrig personligen träffa Magnus men hans klassiska seger med Ericsson 3 i Volvo Ocean Race 2008–2009, då han som skeppare vann en av de längsta etapperna i tävlingens historia, från Qingdao till Rio de Janeiro, har verkligen inspirerat mig i mina tävlingar jorden runt, säger Peter Burling.

Peter har flera gånger visat sin unika förmåga att framgångsrikt leda olika team i den absoluta världstoppen inom seglingssporten. Han var rorsman på Emirates Team New Zealand som vann America's Cup 2017 och han var vaktkapten och rorsman på Team Brunel som kom trea i den senaste upplagan av Ocean Race (2017–2018). Han utsågs till Årets manlige seglare vid Rolex World Sailor of the Year 2017. Peter Burling och hans partner i 49er, Blair Tuke, vann tillsammans samma titel 2015 och de var finalister både 2014 och 2016.

Förutom alla sportsliga framgångar har Burling och Tuke grundat välgörenhetsorganisationen Live Ocean för att skydda och bevara havet runt Nya Zeeland. Fonden bidrar till detta genom att stötta marin vetenskap i världsklass, innovationer och kunskapsspridning.

Det kommande året – 2021 – har alla möjligheter att bli ännu ett framgångsrikt år för Peter Burling. Just nu är han mitt uppe i förberedelserna för America's Cup där han ska försvara titeln med sitt Emirates Team New Zealand på hemmavatten i Nya Zeeland i mars 2021.

Mange Olsson-priset kommer att delas ut vid en digital ceremoni 26 november 2020. Alla är välkomna att följa ceremonin via denna länk https://ctne.tecviz.net/maom/?2020 Det hela startar torsdag 26 november kl. 19:00.

I studion i Stockholm finns Gustav Morin och Frida Langenius för att guida oss genom den fullmatade livesändingen där vi får möta tidigare vinnare av Mange Olsson Priset, som: Torben Grael, Carolijn Brouwer och Grant Dalton. Vi träffa Peter Burling live från Auckland där han förbereder sig för att försvara America's Cup-titeln med Emirates Team New Zealand i mars. Sportjournalisten och TVNZ-legendaren Martin Tasker intervjuar honom på plats.

Top