MÄSTAREN DURR I LEDNINGEN, HUGO STENBECK BÄSTA SVENSK i 6mR WORLDS

Efter söndagens två race i sexornas world cup leder i den moderna klassen Junior med schweizaren Philippe Durr, som är regerande världsmästare från La Trinité-sur-Mer 2015.


Bästa svenskrelaterade båt är Sophie II på femte plats med Hugo Stenbeck vid rodret. Henrik Andersin från Finland är sexa, svenska Notorious från KSSS nia och Courage med Fredrich Dahlman på plats 13.

Första dagen bjöd på blött och kallt väder.

-Det var vindar med 30 graders skift och 3-10 m/s, stundtals starka strömmar och lite lastfartyg på det, berättar Mattias Malmros på Notorious.

-De samkörda besättningarna hade som vanligt fördel när vinden ökade. En av dagens aha-upplevelser var att nyttja lastfartygen när det är möjligt till att segla en knop fortare än båtarna på andra sidan, säger Mattias.

I andra racet var alla heta på linjen i starten och det var först på tredje försöket fältet kom iväg.

-Det blir adrenalinfyllda starter med kraftiga manövrar som får fördäcksgastarna att ofta finna sig hängande i förstaget utanför båten, kommenterar Mattias.

I classic leder Goose från USA med Peter P. Hoffman med tidigare spanske kungen Juan Carlos på silverplats. Dennis Conner som seglar Sven Saléns May-Be VII är fyra. Bästa nordiska båt är Fridolin från Finland med Peter Åstrand som skeppare.

TEXT OLLE APPELBERG

Top