Lista: 5 största segelbåtarna i världen

Då var det dags för en lista igen! Denna gång listar vi världens fem största segelbåtar, eller kan man ens kalla nummer ett för en segelbåt? 

5. EOS

Längd: 82,6 m

Byggd av: Lürsen

Byggd år: 2006

Designer: Langan Design

Ägare: Barry Diller

Eos byggdes i Tyskland under under stor sekretess till den Amerikanske mediamogulen Barry Diller. Hon är en tre-mastad Bermuda-riggad båt och blev renoverad på Royal Huisman 2011. Efter renoveringen började hon brinna i Norge och var tvungen att ta sig tillbaka till varvet för att repareras.

4. Aquijo

Längd: 85,9 m

Byggd av: Vitters, Oceanco

Byggd år: 2016

Designer: Bill Tripp

Ägare: Anonym

Aquijo var ett resultat av ett samarbete mellan Vitters och Oceanco. De båda holländska varven jobbade tillsammans med ägarens företrädare för att skapa en komplex och snabb segelbåt som blev den tredje största segelbåten i världen när den sjösattes.

3. Maltese Falcon

Längd: 88 m

Byggd av: Perini Navi

Byggd år: 1990

Designer: Perini Navi / Gerard Dijkstra

Ägare: Elene Ambrosiadou

Maltese Falcon byggdes åt den Amerikanska riskkapitalisten Tom Perkins och ägs nu av Elene Ambrosiadou.

Hennes Falkrigg är gjord av tre kolfibermaster utan vant. Masterna är roterande och styrs av en dator. Systemet har hyllats och Maltese Falcon har toppad 24 knop.

2. Sea Cloud

Längd: 96,35 m

Byggd av: Friedrich Krupp Germaniawerft

Byggd år: 1931

Designer: Cox & Stevens

Ägare: Okänd tysk

Sea Cloud designades av Cox & Stevens och hette då Hassar 11. Efter att ha använts av Tyskland i andra världskriget, köptes hon av Dominikanska Repuklikens diktator Rafael Trujillo som döpte om henne till Angelita.

1978 köptes hon tillbaka till Tyskland där hon blev renoverad och omdöpt till Sea Cloud. Hon har 60 sovrum för besättning och 34 för gäster och hyrs just nu ut året runt.

1. Sailing Yacht A

Längd: 142,81 m

Byggd av: Nobiskrug

Byggd år: 2017

Designer: Philippe Starck

Ägare: Andrey Igorevich Melnichenko

I februari i år blev Sailing Yacht A levererad av det tyska varvet Nobiskrug. Hennes ryska ägare beskriver henne som en segel-assisterad motorbåt och de tre masterna är 100 meter höga.

Att se båten med segel upp är sällsynt. Under däck finns två dieselmotorer med 4827 hästkrafter vardera som gör det möjligt att köra i 21 knop.

Läs också: 10 intressanta fakta om världens största segelbåt

Top