Lista: 10 dödligaste djuren i havet

Det finns många varelser att stöta på i havet. De flesta är ofarliga men att stöta på vissa kan innebära livsfara. Här är det tio dödligaste djuren i havet.


10. Australiensisk Kubmanet

Att simma in i ett stimm av dessa små varelse är inget man skämtar bort. De kan se ofarliga ut men Australian Box Jellyfish är den giftigaste havsdjuret i världen. De har tentakler som är fulla av små pilar som kallas nematocyster och de är fulladdade med gift.

9. Blomsjöborre

Fina men dödliga. Dessa sjöborrar är extremt giftiga. De ser ut som en bukett med små blommor och det är därifrån namnet kommer. De lever på ryggradslösa djur, svampdjur och döda fiskar och de har välutvecklade käkar för att mala ner sina byten.

8. Saltvattenskrokodil

Krokodilerna utvecklades för omkring 200 miljoner år sedan i den mesozoiska eran. Saltvattenskrokodilen är världens största reptildjur och de största har blivit över åtta meter och vägt över ett ton.

7. Kägelsnäcka

Naturen lär oss att de vackraste sakerna i naturen ofta är de dödligaste. Detta stämmer för Kägelsnäckan som använder sin proboscis ("snabel"), som kastas ut med sin harpunliknande tand i spetsen för att fånga sina byten.

6. Havsorm

Dessa giftiga undervattensormar är nära besläktade och tillhör samma familj som kobran. Det finns två oberoende utvecklade grupper: de äkta havsormarna som kommer från Australien och havskraiterna som härstammar från de asiatiska kobrorna.

5. Drakfisk

Troligen introducerades den i vattnen utanför Florida på 1990-talet efter att en orkan förstört ett akvarium och fiskarna kom lösa. I denna miljö orsakar fisken stor skada, då den lokala faunan inte känner igen den som den rovfisk den är. Nyligen hittade man en drakfisk i Medelhavet.

4. Stingrocka

Stingrockor är en grupp rockor som är besläktade med hajar och de är en av de dödligaste varelserna i havet. De flesta stingrockor har en eller fler spjut på deras svans som endast används för självförsvar.

3. Blåringad Bläckfisk

Denna bläckfisk har tydliga färger och har fått sitt namn från sina blåa ringar på kroppen. Om man blir biten ger giftet upphov till flera svåra reaktioner, men första efter några timmar. Man förlorar känseln i armar och ben, blir blind under timmar eller dagar och kan till och med dö av andningsförlamning

2. Nålgädda

Dessa små fiskar har ett speciellt utseende med sin smala kropp och ryggfena som sitter långt bak. Nålgäddor kan göra korta hopp ut ur vattnet i upp emot 60 km/h. Eftersom de ofta simmar när ytan hoppar de ofta över låga båtar snarare ön att simma runt.

1. Muräna

De flesta attacker kommer ifrån att man stör den i sitt bo. Men fler och fler olyckor sker då dykare matar muränor med sina händer. Det är en aktivitet som dykarföretag ofta använder för att locka turister.

Top