Legendar tillbaks i kappseglingen runt jorden för åttonde gången

Pressmeddelande: Bouwe Bekking kommer att ställa upp i nästa upplaga av Volvo Ocean Race som skeppare för det nederländska laget Team Brunel. De är det sjunde laget som annonserat att de ska tävla i kappseglingen runt jorden som startar i oktober i år och besöker Göteborg nästa sommar.


 

Buowe Bekking, 54 år från Nederländerna, är den mest erfarna Volvo Ocean Race-seglaren genom tiderna. Första gången han deltog var 1985-86 ombord på båten Philips Innovator. Ingen annan deltagare har seglat fler sjömil sammanlagt i Volvo Ocean Race och nu ger han sig ut på sin åttonde upplaga av tävlingen. Och det kan bli första gången han vinner.

Laget backas upp av det Nederländska Brunel och dess grundare Jan Brand. Brunel är ett globalt konsultbolag inom projektledning och rekrytering. Brunel är också veteraner i Volvo Ocean Race och var involverade i tävlingen för första gången 1997-98.

Temat för lagets satsning i Volvo Ocean Race 2017-18 är ”Engineering the Future”, ett initiativ från en grupp Nederländska företag där Brunel, Abel, Royal Huisman och EY ingår. – Lagets mål är att få upp farten för nästa generation, säger Bouwe Bekking. Vi vinner genom att föra samman erfarenhet och talang, och genom att skapa möjligheter för nästa generation.

– Tillsammans definierar vi nya regler och möjligheter för framtiden. Team Brunel gör det möjligt för den unga generationen att ta rodret, tillägger Brunels grundare Jan Brand.

Med fyra månader kvar till starten av Volvo Ocean Race 2017-18 är startuppställningen nästan full. De övriga lagen som hittills bekräftat att de ska delta är AkzoNobel (mer Simeon Tienpont som skeppare), Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier), MAPFRE (Xabi Fernández), Vestas11th Hour Racing (Charlie Enright), Team Sun Hung Kai/Scallywag (David Witt) och Turn The Tide On Plastic (Dee Caffari).

Att Brunel är tillbaka innebär, för första gången i tävlingens historia, att fyra stora lagsponsorer återvänder till Volvo Ocean Race för att delta i två upplagor i rad. Brunel, Vestas, Dongfeng och MAPFRE deltog alla i Volvo Ocean Race 2014-15 som avslutades med målgång i Göteborg.

Tävlingen startar i Alicante den 22 oktober, med max åtta lag där alla seglar entypsklassen Volvo Ocean 65. Sju av båtarna har genomgått omfattande modifieringar efter att de användes 2014-15 och den åttonde är en helt nybyggd båt som används av AkzoNobel.

Bekking har kommit tvåa i två tidigare omgångar av tävlingen men aldrig vunnit. Han kom tvåa i debuten 1985-86 ombord på Philips Innovator, 1993-94 seglade han på Winston, 1997-98 med Merit Cup och fyra år senare seglade han med Amer Sports One.

Hans första omgång som skeppare var 2005-06 med båten Movistar och då tog tävlingen slut för deras del när de tvingades överge båten ute på Atlanten. Men Bekking kom tillbaka igen ombord på Telefónica Blue som nådde prispallen 2008-09 och sedan med Brunel som slutade tvåa i den senaste upplagan 2014-15. – 2014-15 hade vi ett riktigt bra resultat som jag är stolt över, men jag tror att vi kan ta stora steg framåt utifrån de erfarenheter vi nu har från entypsbåten.

Rutten för Volvo Ocean Race 2017-18 sträcker sig 45,000 sjömil runt jorden, med hamnstopp i 12 städer inklusive Göteborg i juni 2018. Finalsträckan går från Göteborg till Haag i slutet av juni 2018.

Top