Lasse Eklöf

Portfolio är en artikelserie där vi lyfter fram fotografer och seglingsfotografi. Den här gången stiftar vi bekantskap med Lasse Eklöf. Fotografiet ovan är taget under SM i F18 2012 utanför Sandhamn.

Lasse Eklöf är fotograf och grafisk formgivare i ett enmansföretag med det, enligt honom själv, något pretentiösa namnet Stockholms Enskilda Reklambyrå. Han har alltid gillat båtar och segling.

Portfolio Lasse Eklöf

– Jag har suttit på många kappseglingsbåtar, sett motiven exponeras mitt framför näsan och tänkt ”om jag ändå hade en kamera med mig”. Tanken blev till handling och Lasse började ge sig ut i sin motorbåt och fotografera även på fritiden. Här är ett axplock av hans bilder tagna både i och utanför tjänsten.


Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

"Naturen bjöd på fina seglingsförhållanden under No Crews andra egenarrangerade event i september, Nordic Yachts Open 2012. Här nyrenoverade S/Y Refanut med Fredrik Wallenberg och Anders Lewander." Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

"Många ställer frågan vad som är mest kul att fotografera och det kan jag inte svara på. Jag brukar säga lite klyschigt att det är kul att fotografera åt uppdragsgivare som uppskattar en god fotograf och inser värdet av det. Ett motiv som lockar är människor som normalt inte står framför en kamera och av en eller annan anledning måste avbildas.”  Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

”Jag tycker om att fotografera segling som är utomskärs, gärna på öppet hav, det skall blåsa och solen helst skina. Men det är lätt att det blir same same, återigen handlar det om att försöka få variation.”  Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

“Gastholmsgrund. Förmodligen Kanholmfjärdens mest fotograferade motiv. Byggnaden är dessutom färgsatt av min gode vän Magnus Rietz.” Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Det är alltid fascinerande att låta en person berätta om sin bakgrund. Fragment av tillfällen och upplevelser fogas samman till en helhet och oavsett om det är medvetna val eller tillfälligheter som styr leder det ena till det andra. Lasse är född och uppvuxen i Jönköping. Första gången ombord på en segelbåt var han så liten att han rymdes i en banankartong. Om historien är helt sann vet vi inte men att segling har präglat hans liv är det ingen tvekan om. Pappas långedragsjulle uppgraderades till en egen Spätta, så småningom blev det OK-jolle och lokala kappseglingar på vättern i IF-båt med kompisarna. 1978 gick flytten till Stockholm. Intresset för segling hängde med och det har blivit bådefeet race och havskappsegling i ett antal olika kölbåtsklasser. Idag följer han helst med kompisar ut på sjön eller seglar sin laser för att “speeda och runda lite bojar, bara för skojs skull.”

Lasse inledde sin karriär som fotograf tidigt som assistenternas assistent på en byrå i hemstaden. Efter militärtjänstgöringen gick han upp till en av Jönköpings två reklamfotografer och frågade om det fanns behov av en riktigt intresserad men totalt okunnig assistent. Han fick börja på stående fot och lärde sig, om inget annat, att fylla en gammal Hasselbladare med film. Efter en tid hamnade han på anrika Gumaelius Annonsbyrå där hans kunskaper visade sig eftertraktade och gav honom lättare fotouppdrag. Så småningom hamnade han i Stockholm. Projekt inom reklamfotografering gav honom möjligheten att arbeta med en rad duktiga fotografer och på så vis förkovra sitt eget fotograferande. År 2000 blev han helt egen och bestämde sig för att även sälja foto till andra och inte bara till sina egna projekt. Och på den vägen är det.

Inloppet till Warnemünde där all sjötrafik till Rostock går in. Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Professionellt fotograferar Lasse det mesta. Framförallt gillar han uppdrag med variation.

– Något av det roligaste jag vet är att komma ut till en plats och inte ha en aning om förutsättningarna. Då får jag vara kreativ i stunden och det tilltalar mig, berättar Lasse och fortsätter.

– På samma sätt tycker jag det är roligare att vara rorsman än strateg, jag har lättare för de snabba besluten än det stora, översiktliga spelet.

Vad är då drivkraften, att ha fotografering som både arbete och fritidsintresse?

– Dels är det någon form av skapande process. Som fotograf är man väldigt mycket envåldshärskare och inte så beroende av andra faktorer. Man kan t ex välja vinklar och ljussättning för att skapa ett visst manér. Dels hänger det säkert ihop med en exhibitionistisk ådra. Det är alltid roligt att visa upp ett snyggt resultat.

Fler fina fotografier signerade Lasse Eklöf hittar du på www.yachtphoto.se.

Text: Search Magazine

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Foto Lasse Eklöf / www.yachtphoto.se

Foto: Lasse Eklöf / yachtphoto.se

Top