Kylig avslutning i Marstrand

I helgen avslutade Marstrand Segelsällskap kappseglingssäsongen med sedvanliga och ofta ganska bistra Henri Lloyd FrostBite Challenge för J/70, CB66 och OK-jolle. Och stämningen var på topp, eller vad sägs om snö och 12m/s i byarna?

Årets upplaga av FrostBite lockade totalt 35 båtar; 11 i J/70, 7 i CB66 och 17 i OK-jolleklassen. Linnéa Floser seglade J/70 tillsammans med Emil Forsgren, Niklas Larsson och Patrik Forsgren. Det var första gången Linnéa deltog i den kyliga marstrandstraditionen.

- Det blev lite kallt om fingrarna på fredagkvällen när vi skulle fixa med båten på hamnplan men kylan var aldrig något problem under tävlingen, jag fick till och med ta av något lager vid första lunchpausen, berättar Linnéa.

Den här artikeln publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten från 2021 tala för sig själva: 1:a, 2:a och 3:a Gotland Runt, 1:a Kolfiberrodret, 1:a Bohus Racet, 1:a och 3:a Express SM, 1:a Smaragd SM, samt flertalet klassegrar på Raymarine 2Star och andra lokala regattor. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

En av anledningarna till att det var lätt att hålla värmen kan ha varit banan.

- Racen var 20 minuter långa. Vi körde två varv på banan (se bild längs ner), det första med två märken inne i hamninloppet. Vi satte gennacker vid kryssmärket, rundade piren tigth 2/3 ner på första undanvindsbenet, åkte in i hamninloppet där vi en bit in var tvugna att ta ner, för att strax därefter sätta igen vid det första av de två inre märkena, och krångla oss ut förbi bryggnockarna för att sedan avsluta undanvinden, ofta med ordentlig planing. Det blev tight och intensivt. Det var till och med någon som fastnade med gennakern i en lyktstolpe på bryggan. Andra varvet avslutades med vanlig kryss-läns-bana.

Trost att gänget inte hade hunnit träna ihop sig inför regattan lyckades de efter två seglingsdagar knipa guldet.

- Vi var en helt ny besättningskonstellation. Det är ju inte optimalt att åka på en regatta utan att ha tränat tillsammans, men vi pratade igenom alla manövrarna, både inför och under regattan, för att kontinuerlig förbättra besättningsarbetet ombord. Det var superkul att köra och det gick ju bra, men det kändes faktiskt som att det fanns mer potential lätt tillgänglig om vi bara hade fått träna lite till, avslutar Linnéa.

Linnéa Floser, Emil Forsgren, Niklas Larsson och Patrik Forsgren fick kliva högst upp på prispallen i J/70. Foto: swe88.se

Resultat J/70
1 Patrik Forsgren, Linnéa Floser, Emil Forsgren, Niklas Larsson (KSSS)
2 Magnus Lundgren, Thomas Grahn, Jesper Folkesson, Urban Langenius (SFS)
3 Tomas Skålén, Fredrik Pettersson, Axel Sevedag, Gunnar Hellestrand (SSÅV)

Resultat CB66
1 Filip Stål, Jonas Ekström, Mattias Hede (SS Kaparen)
2 Jesper Arentoft, Christian TofttLarsen, Mikkel Berglund (Hellerup)
3 Christer Sörvik, Sören Mann, Julia Wennerdahl (StSS)

Christofer Olsson Kedborn skulle ha filmat i Marstrand i helgen, men Göran Johnsson behövde en gast, så han seglade i stället, i fritidskläder. Film blev det också.

Resultat OK-jolle
1 Daniel Björndahl (TKK)
2 Jan-Erik Engholm (MASS)
3 Hans Börjesson (Varbergs Segelsällskap)

Samtliga resultat hittar du på www.sailarena.com.

Helgens bana. Grafik: Marstrands Segelsällskap

Top