KULINGEN SOM SATTE PUNKT FÖR KLASSIKERNAS REGATTASERIE VÄSTERVIK – ARKÖSUND – TROSA

Det är nu fem år sedan som regattaserien för klassiker Västervik - Arkösund - Trosa sänktes av en kuling, regn och en kuling till. Spridda delar av seglingarna finns i en video på youtube som har lockat till över 40000 visningar.


Till första regattan i Västervik var 20 båtar anmälda. Kvällen innan start hade fyra kommit. Det var havskryssarna Refanut och Atena, den gaffelriggade R8 Asagao och SK95 La Morena. Tävlingsledarens mobil gick varm med återbud. Få gav de två föregående dagarnas sydvästliga kuling som skäl utan det var istället hastigt insjuknande hundar, katter och familjemedlemmar som sades vara orsaken.

Undernatten dök det upp en oanmäld tysk båt, så nästa dag kappseglade fem båtar på Lucernafjärden, varav tre lyckades gå på ett väl inprickat grund mitt på fjärden.

Nästa dag skulle det vara uppvisning på Gamlebyviken inför tusentals åskådare. En krögare hade ansträngt sig med champagnetält på kajen. Det gick ordentligt fel. Ingen vind och ett fullständigt överväldigande regnväder dränkte alltsammans och åskådarna var inte många. Rejält våta filmsekvenser finns på videon.

Tre dagar senare var det dags för ny start med distansseglingen Arkösund – Trosa på drygt 40 distans. Då fanns också havskryssarna Vagabonde och Nika, skärgårdskryssarna SK95 Kerma och finländska SK75 Gun på plats. Det bestämdes efter önskemål från en av de större båtarna att banan skulle runda fyren Gustaf Dalén och inte som planerat lämnas fritt val med möjlighet att efter Oxelösund gå i skydd i den sörmländska skärgården. Det var inget bra beslut. Arkösund låg ganska skyddat från den nordnordvästliga vind som rådde. Starten gick och alla utom Atena valde att gå direkt ut till havs.

Atena är en liten 35 fots havskryssare och vi sluggade oss under ett par timmar fram i riktning mot Oxelösund och fick till att börja med lite skydd för vågorna i den nordnordvästliga vinden. Vi kryssade sedan mellan holmar och skär mot Hävringe utanför Sörmlandskusten. Vår vindmätare slog mellan 11 och 16 m/sek och vinden ökade.

Då ringde tävlingsledningen och vi fick veta att riggen blåst sönder för Gun och La Morena brutit sedan pumparna gått oavbrutet. Då insåg vi att det här var inte så bra och bestämde oss för att bryta och gå direkt till Oxelösund för att sedan ta leden mot Trosa.

Därmed är egentligen historien slut. De stora havskryssarna Refanut och Vagabonde gjorde en bekymmersfri segling utomskärs till Trosa. Nika kämpade sig fram och läckte ganska friskt med fullföljde. Kerma fullföljde också men vid ett tillfälle kunde det ha gått illa, då hon tappade akterluckan och måste vända för att hämta upp den allt medan vågorna slog in i aktern.

Nika, en liten L6 havskryssare som seglas av ett tufft gäng ryssar vann 2011 års hela serie Baltic Classic Masters i Finland och Sverige och kommenterade sedan att Arkö Trosa var det värsta de var med om den säsongen.

Det enda som videon visar av seglingen är starten i Arkösund. Längre ut blev det för tufft för fotobåten.

Filmen avslutas med två riktiga smörseglingar utanför Trosa med R10 Itaka, havskryssarna Kersti, Anitra, Liliya samt Ariadne och Gandul.

Den långa tillfartseglingen Stockholm - Västervik, kulingen och regnet gjorde att denna regattaserie inte togs upp igen.

TEXT: OLLE APPELBERGTop