Kroatien - Ett hav av möjligheter

Adriatiska havet, ett av Medelhavets mest idylliska och klara vatten, är den perfekta platsen för segling. Kroatiens 6278 km långa kustlinje med 1244 öar, holmar, klippor och rev är en spännande utmaning. Här finns tusentals förtöjningsplatser tillgängliga året om, på svaj och vid kaj, moderna marinor med segelbåtar att hyra och seglingskurser att delta i för dig som önskar det.


Den här artikeln publiceras i samarbete med Croatian National Tourist Board. Vill du veta mer om Kroatien som besöksmål och seglingsdestination hittar du mängder med information på croatia.hr.

Hoppa från ö till ö i nationalparken Kornati (fotografiet ovan) och förtöj i vikar och andra skyddade vatten, upptäck undervattensfisket i Pakleni Otoci, besök den berömda fyren Palagruza på Kroatiens mest avlägsna ö och besök de fantastiska Elaphitiöarna. Kroatien är en av de ledande destinationerna inom seglingsturism internationellt, men vad som passar din smak i det mångsidiga utbudet kan bara du avgöra.

Nationalparken Kornati. Foto: Zoran Jelača_CNTB

Har du kanske redan seglat i Kroatien eller rent av är en av alla regelbundna besökare som kommer tillbaka år efter år? Kroatien bjuder inte bara på naturens underverk, utan också annan typ av underhållning som syftar till att tillfredsställa varje besökare. Det är inte konstigt att landet sedan en tid tillbaka hör till de populäraste destinationerna för att hyra segelbåt. Upptäck vad Kroatien har att erbjuda och välja det som tilltalar dig mest.

Den första och mest uppenbara anledningen att ta sig till Kroatien är den vackra naturen. Det är inte antalet öar, holmar och klippor som gör skärgården speciell, utan all små och stora vikar, stränder, grottor och klippor, oförstörda platser som är sammanvävda med landets alla charmiga kuststäder.

Kroatiens unika skärgård, som sträcker närmare 250 sjömil, har ett milt medelhavsklimat som gör segling både rolig och njutbar. Fem kroatiska nationalparker ligger vid kusten, varav tre är typiskt marina (Brijuni, Kornati och Mljet), en bergig (Paklenica) och en präglad av vattenfall (Krka). För att uppleva dem behöver du bara sätta segel och ta kurs.

Unik energi med hälsa i fokus

Kroatien är inte bara känt för att vara ett vackert land, utan också för sitt behagliga klimat, rika historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till antiken, god och hälsosam mat samt spännande viner. Den underbara mixen av blått hav, grönska, ur vilken antika och medeltida murar och pittoreska slott och herrgårdar växer fram, charmar de flesta besökarna vid första ögonkastet. Här flätas flera civilisationer och kulturer samman och skapar en härlig harmoni och tidlös anda.

Opatija. Foto: Hrvoje Serdar_CNTB

Wellness

Allt detta tillsammans skapar en ny dimension av en särpräglad energi och wellness. Naturen själv håller dörren viddörren, särskilt i kustområdet, med naturliga aromterapier vars välgörande effekt märks under en promenad längs med medicinalväxternas stigar, där dofterna av lavendel och rosmarin ofta dominerar, eller under cypresserna i en stimulerande blandning av medelhavsvegetation, ren luft och behagliga klimat. Här lockas man till rörelse, simma, segla, vandra, promenera, springa och cykla samt andligt och mentalt koppla av vid termiska källor som kvalitetsmässigt är bland de bästa på Europa.

Kort sagt, Kroatien är en unik oas där man bor, andas, äter och sover hälsosamt!

Den här artikeln publiceras i samarbete med Croatian National Tourist Board. Vill du veta mer om Kroatien som besöksmål och seglingsdestination hittar du mängder med information på croatia.hr.

Top