Konstverk med ytterligare en dimension

Segelbåtar byggda i trä är ofta lika mycket ett konstverk som båt, men Collective Spirit tar hantverket ett snäpp högre. Förstår inte hur vi har lyckats undgå denna pärla. Collective Spirit är tillverkad av tusentals träbitar som donerats av allmänheten. Båten består bland annat av en bit av Jimi Hendrix gitarr, en viktoriansk polismans batong samt en del av en NASA-rymdstation för att nämna några.

Idén till projektet är signerad Lone Twin Boat Project och det hela startade med att man bjöd in allmänheten att donera träbitar som betydde något alldeles speciellt. Varje bit katalogiserades och fångade de fascinerande berättelserna och minnena som ligger i varje donation. Utöver ovan nämnda donerades cirka 50 bitar från diverse hus samt en bit av Cutty Sark. Totalt innehåller båten över 1200 donationer.

Trädetaljer i skrovet av Collective Spirit. Foto: Collective Spirit

Båten sjösattes första gången den 7 maj 2012 och deltog i en mängd olika evenemang som ledde fram till OS i London samma år. Efter en lång ledighet är det återigen dags för Collective Spirit att träda fram i offentligheten. Det första tillfället att se henne irl är under South Coast Boat Show den 21-23 april i Southampton.

Skeppet med de tusen minnena:

Ett av trästyckena donerade för att bygga Collective Spirit är Jimi Hendrix gitarr. Det har också skrivits en sång om båten som du kan lyssna till i klippet nedan.

Top