Knutfri fastläggning

Jens Langert är seglande äventyrare, riggare och designer. I tips och trix delar han med sig av smarta lösningar och gammalt sjövett som han stöter på i sitt dagliga arbete med gamla skutor.

Kontratörn är ett suveränt sätt att lägga fast en tamp på en pollare eller en vinsch-nock.

Tips och trix med riggaren

Det är ju som bekant friktion som gör att tampen ligger fast och konsten är att skapa tillräckligt med friktion utan att skapa en knut som kräver svordomar och märlspik för att få upp. En rundtörn runt en pollare ger avlastning som gör att man kan hålla en stor kraft, tre fyra rundtörnar brukar vara lagom på en vinsch för att lätt kunna hålla ett fall eller en förtöjningslina. Vill man sen lägga fast den så är kontratörnar helt suveränt.

Det är enkelt, men det behövs ändå lite träning för att det ska bli rätt och sitta i muskelminnet. På vinschar lägger man alltid törnarna medsols, så det brukar bli så när man lägger dem på pollare också. Låt oss anta att vi har minst en rundtörn medsols på pollaren.

1. Ta en bukt av lösa parten och för den under fasta parten, lägg bukten ett varv runt pollaren motsols, alltså en kontratörn.

2. Lägg sedan en törn medsols.

3-4. Gör om steg 1 och 2 en gång till.

Tampen ligger nu tryggt fast!

Text: Jens Langert

Text och illustration: Jens Langert

Top