Klassnytt: Drake
Klassnytt är en serie artiklar där vi lyfter aktiva kappseglingsklasser i Sverige. Först ut är anrika drakklassen från 1929 som än idag kan titulera sig en av världens (!) största entypsklasser bland kölbåtar.
Vill du veta mer om båtens historik? Surfa vidare till Jan Pettersson och Ingrid Erikssons artikel Draken.
Senaste nytt
Kappseglingssäsongen har inte hunnit dra igång här hemma i Sverige men det hindrar inte några av våra mest aktiva lag att bege sig utomlands och tävla. Vinterserien i södra Europa lockar. I januari och februari har sex svenska båtar gjort bra ifrån sig.
Tävlingen i Cascais resulterade i ett guld för SWE 409 samt brons för SWE 416. I Puerto Portal knep SWE 402 bronset medan SWE 800 respektive SWE 354 åkte hem med en femte- och fjortonde plats i bagaget. SWE 404 fick med sig hem ett brons från San Remo. Senaste tävlingen i Cascais resulterade i ett brons för SWE 409 och en fjärdeplats för SWE 416. Och i senaste tävlingen i Puerto Portals blev SWE 402 3:a, SWE 800 5:a och SWE 354 17:e. Entusiasmen är som du ser stor och resultaten lovande.
Cascais Dragon Winter Series. Foto: Nueza Airez Pereira
Flera av de svenska teamen kommer dessutom åka till den första Grad 1-tävlingen* i Cascais den 10-13 april. Den tävlingen är den första större tävlingen för årets säsong.
*Vad är då en Grade 1:a? Utöver mästerskapstävlingar som EM (vartannat år), VM (vartannat år) och Guldcupen (varje år) arrangeras årligen en Grade 1-serie som inkluderar fyra regattor runt om i Europa. Amatörer tävlar mot proffs och det finns många erkänt namnkunniga seglare i rankingen som Lawrie Smith, Peter Gilmore, Grahamn Bailey och Andy Beadsworth för att nämna några. Att det ligger mycket prestige i potten där är en underdrift.
Nämnda besättningar
SWE 402: Galant med Carl och Jan Strömbeck och Charles Nankin
SWE 404: High Times med Karl-Gustaf Löhr, Jesper Bendix och Mads Hansen
SWE 409: Team Pilsner med Jesper Stålheim, Leif och Jens Möller
SWE 416: Martin Pålsson, Viktor Langström, Thomas Wallenfeldt, Melker Lundberg
SWE 800: Miss Behavior med Jan Secher, Richard Sydenhamn och Gerard Mitchell
SWE 354: Hans Eckerstöm, Douglas Jacobsson, Theodor Ahlström
Kappseglingssäsongen 2025 i Sverige
Årets säsong på hemmaplan är speciell (se kalender nedan). Utöver sedvanliga träffar och tävlingar arrangeras för första gången sedan prestigefyllda Gold Cup i Marstrand 2021 en regatta som lockar den internationella eliten till Sverige. Och det är redan 16 båtar anmälda. Regattan heter "SM i Drake/Skanör Grade 1" och går av stapeln i månadsskiftet juli-augusti. Arrangerande klubb är Skanörs Båtklubb.
SWE 416. Foto: Nueza Airez Pereira
13 april: Bryggsegling och vårlunch, GKSS, Långedrag
26-27 april: Träningshelg, GKSS, Långedrag
17-18 maj: Vårdraken, GKSS, Långedrag
24-25 maj: Träningshelg, Baggensfjärden
6 juni: Klassiska Regattan, GKSS, Långedrag
6-8 juni: Marstrand Race Week/Emtunga Cup, MSS, Marstrand
Juli: Wärdscupen, Marstrand
30 juli-2 augusti: SM i Drake/Skanör Grade 1, Skanörs Båtklubb
Augusti-september: Pelle Gedda Pokalen, MSS, Marstrand (TBA)
Vi rundar av med några snabba fakta om båten och Svensk Drakklubb.
Drakens specifikationer
Totallängd: 8,90 m
Vattenlinje: 5,66 m
Bredd: 1,95 m
Djup: 1,20 m
Deplacement: 1 700 kg
Kölvikt: 1 000 kg
Konstruktör: Johan Anker
SRS-tal 0,861
Storsegel: 16 kvm
Genua: 11.7 kvm
Spinnaker: 23,6 kvm
Svensk Drakklubb
Svensk Drakklubb grundades inför OS i London 1948 och har attraherat många seglare under åren. Draken är en av världens största kölbåtsklasser med över 1 300 båtar i 31 länder och representerar en unik bredd av seglare. Svensk Drakklubb arrangerar både träning och tävling tillsammans med några av Sveriges främsta klubbar och även internationella regattor likt Dragon Gold Cup i Marstrand 2021.