Kan SUP göra kappseglare bättre?

Under en följd av år har intresset för Stand Up Paddleboard (SUP) vuxit i Sverige. Magnus R Lindstedt är sannolikt den som gått mest på djupet för att förstå vilka träningseffekter SUP kan ge. Hans meritlista är gedigen som tränare för den sexfaldige danske världsmästaren Casper Steinfath, med 11 egna SM-guld och genom många års arbete med specialförband inom militär och polis i Sverige och internationellt.

”Kraften i SUP skapas på ett instabilt underlag och utgår från balansen. På det sättet bygger man upp funktionell styrka med stor rörelseprecision”, förklarar Magnus.

I hans arbete är begreppet rörelseprecision centralt. ”Det är ett sätt att beskriva hur stor del av den kraft som alstras som kan riktas rätt. Att arbeta på ett instabilt underlag skärper sinnet och lär kroppen att både mobilisera och stabilisera kraft.”

Magnus i testlabbet. Foto: Mikael Linder

Men är SUP är relevant för kappseglare? ”Enligt mig ja. Det förbättrar både rörelseprecision och koncentration oavsett om man sitter, arbetar på knä eller upprätt i en segelbåt. SUP bidrar med funktionell styrka och balans.”

Magnus i vågorna. Foto: Mikael Linder

Att köpa en hård SUP kan samtidigt vara en stor investering. Kan därför en uppblåsbar SUP, som kostar mindre, fungera för träning? ”Ja, den fungerar. Välj dock en bräda som är längre och smalare. För effektiv kraftöverföring behöver paddeldraget göras nära kroppen. Om brädan är för bred blir det svårare.”

Magnus menar att det instabila underlaget (SUP:en) bygger upp funktionell styrka med stor rörelseprecision. Foto: Kona Sports

En av de kappseglare som använder SUP i sin träning är Wille Kark från Norrköping. Han tävlar i Laser och deltog senast i världscupen på Mallorca i början av april. Wille har använt SUP i sin träning i 7-8 år. ”SUP-paddling matchar väl den kravprofil vi har i vår träning. Hela kroppen aktiveras och paddlingen ger både styrka och kondition. Paddling i vågor har ockås gjort min länssegling bättre. Jag läser vågorna bättre och har bättre balans.”

Text: Daniel Nordlund

Laserseglaren Wille Kark från Norrköping använder SUP i sin träning. Wille är för övrigt uttagen till Svenska Seglarförbundets Utvecklingslandslag. Foto: Andreas Geritzer

Wille där vi är mer vana att se honom. Foto: Andreas Geritzer

Top