Kan 2016 bli rekordår för Sydney Hobart?

Tre dagar till Rolex Sydney Hobart, och väderleken ser riktigt lovande ut.Enligt de långtidsrapporter som hittils gått att titta på, kommer racet börja likt förra året med nordostliga vindar, en möjlighet till en rejäl skjuts med spinnarker alltså. Däremot ser det ut som om det under måndag eftermiddag vrider till sydliga vindar, med byar uppåt 30 knop. En god chans för ledande båtar att dra ifrån.

Sydvindarna tros hålla i sig ända fram till torsdag, för att sedan vrida tillbaka till norost under tisdagen för att återigen ge friska sydliga vindar. Det här tror Juan Vila, Wild Oats XIs navigatör, kommer ge dem en god fördel och även möjlighet till att slå Wild Oats rekord från 2012 på 1 dag 18h 23min 12sek. Vila är så pass optimistisk att han räknar på att slå det gamla rekordet med tre timmar.

Dock är det fortfarande några dagar kvar, och prognosen kan ändras. Timingen på den första fronten kan vara avgörande för vem som vinner, och Super Maxi-båtarna har då en god chans att dra ifrån tidigt. Wild Oats XI kan dra nytta av de nordligare breddgraderna, medan de mer kraftfulla Super Maxis som Perpetual LOYAL, kommer vilja ta igen när racet går söderut. 

Att väderleken liknar förra årets seglingar ser TP52 Ragamuffins navigatör Adrienne Cahalan. Hon säger att det ger dem en chans att lära av 2015 års misstag, som att inte vara så girig och lämna spinnakern uppe för länge. Hon tillägger däremot att vad som helst kan hända i det här racet. 

Top