Kalendarium (vecka 41)

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Tiden mellan två säsonger är speciell, ett tillfälle dels för reflektion över tiden som gått, dels planering inför framtiden. Man skall (eventuellt) lyfta båten ur plurret och bädda in den för vintervilan, kanske slicka några sår i form av meck och rehab samt förbereda vinterns äventyr vad det nu kan vara. Det är hektiska tider samtidigt som mörkret och kylan drar ner på tempot något, i alla fall om man skall följa moder jords taktpinne. Hur som helst, det syns i kalendern att hösten är här. Men än återstår ett par svenska mästerskap. Kvalet till Allsvenskan avgörs redan nu till helgen den 16-17 oktober. Blickar vi mot varmare breddgrader rullar evenemangen vidare, flera med svensk anknytning.

Något mer? Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

Search kalendarium publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten från 2021 tala för sig själva: 1:a, 2:a och 3:a Gotland Runt, 1:a Kolfiberrodret, 1:a Bohus Racet, 1:a och 3:a Express SM, 1:a Smaragd SM, samt flertalet klassegrar på Raymarine 2Star och andra lokala regattor. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

Pågående: Mini Transat

Just nu befinner sig skepparna på Kanarieöarna och vilar upp sig efter första etappen som startade 26 september från Les Sables d’Olonne. Andra etappen startar den 29 oktober. Målet är Saint-François på Guadeloupe.

13-17 oktober: Swan One Design Worlds

Nautor Swan samlar sina entypsklasser för världsmästerskap. Av de 41 båtarna på plats finns en svensk; Jacob Wallenbergs Regina 2.0, KSSS. Följ VM:et via @nautorswan på Facebook och Instagram.

ClubSwan 50:an Regina 2.0. Foto: CSR / Studio Borlenghi

13-17 oktober: Tredje testeventet för SSL Gold Cup

Följ det svenska laget via @SSLTEAMSWEDEN på Instagram och Facebook. Allt om tar Sailors League hittar du via @StarSailorsLeague.

Josefin Olsson, Lovisa Karlsson, Emil Forsgren, Jesper Stålheim, Mattias Rahm, Fredrik Bergström, Fredrik Aurell, Axel Munkby, Jakob Wilson, Johannes Pettersson och Max Salminen. Foto: Martina Orsini, SSL Gold Cup

15-17 oktober: Women's SAILING Champions League

Den 15 oktober går startskottet för finalen av Women's SAILING Champions League i Cascais med närmare 100 tjejer på startlinjen fördelade på 32 lag som representerar 20 klubbar och 10 nationer. Vi är extremt glada att se tre svenska båtar på plats; Team Bergqvist (Hjuviks Båtklubb), NN (GKSS) och Team Sandqvist (KSSS).

16 oktober: Raid Noir

Årets trevligaste raid. Iår bär det av till Idöborg. Det blir boende i stugor, bastu, 3-rätters middag och lyxig frukost. Start i Saltis.

16-17 oktober: Kval till Allsvenskan

Det tre sist placerade klubbarna i Allsvenskan får lämna Allsvenskan, men kan kvala till Allsvenskan 2022. Kvalet är i övrigt öppet för alla klubbar som är medlemmar i SSF. Kvalet går av stapeln i Marstrand.

Allsvenskan. Foto: Daniel Stenholm

16-17 oktober: Svenskt Mästerskap IOM

Stockholms Radiosegelsällskap arrangerar öppet svenskt mästerskap för International One Meter i Nynäshamn.

23-24 oktober: SM för Dragonforce95

Nynäshamns SS-Nynäshamns YC arrangerar SM för Dragonforce95 i Nynäshamn.

23 oktober: Rolex Middle Sea Race (Malta)

Nu är det snart dags för ikoniska Rolex Middle Sea Race med start och målgång i Malta. I år går racet för 42:a gången och vi kommer få se många spännande båtar på startlinjen inte minst, från svenskt perspektiv, BLUR (J/111:a, Peter Gustafsson) och Matador (Elliot 44 CR, Jonas Grander). Störst i fleetet är 42,56 meter långa Skorpios, minst är Hanse 311:an Catina 4 med sina 9,45 meter. Andra båtar som brukar dra till sig uppmärksamhet är Comanche, Rambler, Maserati och de två MOD 70:orna Mana och Argo. Rekordet för enskrov ligger på 47 timmar, 55 minuter och 3 sekunder, medan rekordet för flerskrov är närmare 9 timmar långsammare. Klippet nedan summerar fjolårets race.

www.sailarena.com hittar du samtliga av Seglarförbundet sanktionerade regattor.

Top