Kalendarium: Marstrand Big Boat Race

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Vilken helg, på vattnet och online, med premiären av Allsvenskan, SailGP och Lidingö Runt, bland mycket annat. Till vår stora glädje ligger det en hel del spännande evenemang i pipeline också. Kolla in hela listan nedan som startar med Marstrand Big Boat Race och Öppet hav den 20 maj.

Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

20-22 maj: Marstrand Big Boat Race

2012 seglades Marstrand Big Boat Race för första gången. Trettiosju båtar med 270 seglare och deras familjer hade en fantastisk helg på Marstrand. Konceptet är enkelt; intensiv racing för proffs och amatörer, frukostar, after sail, middag och aktiviteter för de som är i land. Regattan är öppen för båtar med SRS >1.22. Man seglar i en eller två klasser beroende på antalet deltagare. Båttyper med fler än fem deltagande båtar kan segla om eget pris, dock med resultatberäkning efter SRS. Bas är Marstrands Havshotell. Helgen 20-22 maj är det dags igen. Regattan arrangeras av Marstrands Segelsällskap.

Marstrand Big Boat Race. Foto: Search Magazine

20-21 maj: Öppet Hav

Runmarö Yacht Club bjuder in till Öppet Hav; en distanskappsegling för både full besättning och shorthanded med start från Kanholmsfjärden. Banan sträcker 120-150 M.

21 maj: Ornö Runt

Ornö Runt arrangeras av Tyresö Båtklubb. Första gången tävlingen ägde rum var 1973 och har därefter varje år gått på Pingstafton eller närliggande helg. Som mest har det varit drygt 400 båtar på startlinjen. Tävlingen är en ren skärgårdstävling runt Ornö med några få rundningsmärken vilket gör att man själv kan välja ”rätt väg” mot mål. De flesta deltagarna kommer till Kolnäsviken under fredagskvällen.

Efter målgång träffas man åter i Kolnäsviken för eftersnack och bortförklaringar, allt medan resultaten räknas fram. På kvällen är det sedan dags för prisutdelning av vandringspris och till den första tredjedelen i varje klass, nyttopriser som skänkts av tävlingens sponsorer. Alla som fullföljt tävlingen och är närvarande vid prisutdelningen erhåller ett minnespris.

21 maj: Pater Noster Race

För två år sedan skulle det ha varit 30-årsjubileum för arrangemanget. I år blir det 30-årsjubileum för seglingen även om det är 32 år sedan mani startade. Starten ligger i Skärhamn och målgången i Stenungsund. Tävlingen är öppen för alla typer av kölbåtar och flerskrovsbåtar längre än 4,5 meter med ett SRS över 0,8. Arrangör är Stenungsunds Segelsällskap, Tjörns Segelsällskap och IOD-Fleet Sweden.

24 maj: SM i e-segling, deltävling 6

Välkommen till Svenskt Mästerskap i e-segling, deltävling 6. Det är gratis att vara med och man kan enkelt delta via dator, surfplatta eller smartphone. Regattan genomförs i spelet Virtual Regatta Inshore. Man kan också följa seglingarna via Zoom.

25 maj: Skagen Race

Skagen Race är en av skandinaviens största regattor med cirka 250 båtar på startlinjen, 2000 seglare och upp emot 30000 besökare. Kappseglingen har arrangerats under Kristi Himmelsfärdshelgen varje år sedan 1996, med undantag för 2020 och 2021 då man tvingades ställa in på grund av pandemin. Tävlingen har tre startlinjer; Holmestrand (N), Marstrand (S) och Århus (DK). Starten i Marstrand arrangeras av Marstrands Segelsällskap.

26-29 maj: Gullviverallyt

Gullviverallyt en familjevänlig kappsegling i fyra dagar under Kristi Himmelfärdshelgen. Under dagarna står kappsegling i centrum och barnens frågesport. Kvällarna fortlöper med prisutdelning och trevlig samvaro. Det populära rallyt arrangeras av Viggbyholms Segelsällskap.

26-29 maj: Stockholm International Team Race

Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) gläder sig åt att kunna meddela att klubbens största arrangemang; Stockholm International Team Race Regatta, är tillbaka efter två års uppehåll. Verktyget är J/80. I år kommer New York Yacht Club, Royal Thames Yacht Club, Newport Harbor Yacht Club, The Royal Yacht Squadron, Yacht Club Costa Smeralda och Gamla Stans Yacht Sällskap att tävla om den hett eftertraktade prispokalen GSYS Team Race Cup.

Regattan som genomförs mitt i centrala Stockholm, i närheten av såväl Kungliga slottet som Kastellholmen där Försvarsmaktens örlogsflagga hissas och halas varje dag, är ett bevis på de fantastiska möjligheter till segling som den svenska huvudstaden erbjuder. GSYS hoppas att regattan inte bara kommer locka närmast sörjande, utan också publik från såväl Stockholm som tillresta.

Stockholm International Team Race. Foto: Gamla Stans Yacht Sällskap

28 maj-1 juni: Raymarine2star

Raymarine2star (f d Seapilot2star) är en tuff doublehanded segeltävling vilket innebär att endast två personer per båt är med och tävlar. Allvar och tuffa förhållanden blandas med upplevelser, gemenskap och vänskap mellan både proffs, amatörer och familjer. Blandningen av deltagare är stor och skapar därmed stor dynamik i tävlingen. Tävlingens huvudarrangör är som tidigare år Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby och Oskarshamns Segelsällskap.

28 maj: Kostervalsen

Strömstads Segelsällskap bjuder in till Kostervalsen. Denna SRS-tävling är öppen för shorthanded, full besättning samt en så kallad turklass som seglas utan spinnaker. Skärgårdsbanan sträcker runt Kosteröarna.

29 maj: Trubaduren

Långedrags Segelsällskap bjuder in till Trubaduren; en försommarsegling (SRS) med start utanför Långedrag och ett varv runt Trubaduren. Banan sträcker 19-25 .M

www.sailarena.com hittar du samtliga av Seglarförbundet sanktionerade regattor.

Search kalendarium publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten från 2021 tala för sig själva: 1:a, 2:a och 3:a Gotland Runt, 1:a Kolfiberrodret, 1:a Bohus Racet, 1:a och 3:a Express SM, 1:a Smaragd SM, samt flertalet klassegrar på Raymarine 2Star och andra lokala regattor. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

Top