Käringön - en bohuslänsk pärla som skiftar karaktär med årstiderna

Smala gränder med vita trähus, myllrande bryggliv och badplatser intill välslipade klipphällar. Den bilfria ön, Käringön, långt ute i den bohuslänska skärgården, är en plats som ger sina besökare med ett havsnära lugn och minnesvärda upplevelser.

En färgstark plats i havet

Från Tuvesvik, på västra Orust,  går personfärjan året runt till Käringön. Efter en halvtimmes färd förbi sälkolonier och klippöar möts du av en ö där ett myller av trähus samsas med vild och karg natur. Längs bryggan pågår ständig aktivitet, folk som handlar i den välsorterade livsmedelsbutiken, fiskaffären eller i de små sommaröppna butikerna.

Längs kajen finns caféer och matställen, bland annat institutionen Peterson’s Krog. Att vandra genom de smala gränderna är som att ta en promenad bakåt i tiden, och så fort du lämnat hamnens livlighet tar naturens tystnad och lugn vid.

Ön är cykelfri 15 juni till 15 augusti, de enda som har dispens ör Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, som har en av Sveriges största sjöräddningsstationer på ön och har tillstånd att framför utryckningsvelociped.

Gott om badplatser och utsikter

Där den täta bebyggelsen upphör välkomnar små stigar som leder ut mot badvikar och utsiktsplatser. Badlivet på Käringön har något för alla. Närmast hamnen finns Ö-viken med pontonbryggor, trampolin och badbryggor för de större barnen. På öns södra sida ligger det traditionella badhuset med bryggor, trappa och solplatser. På södersidan ligger också Barnbadet, en grund sandvik och mjuk plaskvänlig strand. Friluftsbadet för nakenbadare längst ut i sydväst har olika tider för män och kvinnor.

Upplevelser året om

Oavsett årstid är Käringön en plats för upplevelser och nya upptäckter. Bo på Käringöns Logi & Bastu och ta ett bastubad i den bistra vinterkvällen. Spring barfota på klipporna under sommaren. Följ med på hummerfiske om hösten. Eller fira nyår med bubbel och ostron, följt av ett uppfriskande vinterbad.

Historia

Ön är ett gammalt fiskeläge och det har präglat bebyggelsen. Redan 1596 fick ön sin första fasta befolkning då några fiskarfamiljer bestämde sig för att pröva lyckan på ön. Under 1700-talets sillperiod växte samhället snabbt och befolkning ökade till drygt 300 invånare, ett tal som kom att fördubblas under 1800-talet. Öns namn härstammar troligen från ordet käring, som är en slags sjömärke i form av ett litet stentorn eller röse, med facklor som ursprungligen placerades för att nattetid lysa upp sjömärket. Mitt på den karga ön ligger kyrkan, omgiven av gräsmattor och prunkande rabatter, fruktträd och buskar.

Segla hit!

Koordinater 58° 06,8 N, 11° 22,1 E

Den u-formade gästhamnen är uppskattad för sitt skyddade läge och gemytliga atmosfär.

Översikt:

  • 125 platser
  • Djup 4 meter
  • Servicebyggnad med toalett, dusch, tvättmaskin, torktumlare
  • Trådlöst Internet Telia Homerun
  • Sugtömningsstation där fritidsbåtar kan tömma sina latrintankar, mellan 1 april och 31 oktober
  • Webbkameror över hamnen som uppdateras var 5:e minut
  • Förhandsbokning av gästplatser sker via Dockspot
  • Hamnen är kontantfri. Avgift betalas i kortautomat som sköts av Gomarina

Top