Julietta Lassarp har listat ut hur man seglar året om

Är du trött på att vänta ut vintern innan du kan börja segla igen? Du är inte ensam. Julietta Lassarp,11 år, testade på Ice-opti för att kunna segla även när sjöarna frusit.

En Ice-opti är en spännande variant av Optimistjollen. Båten är modifierad för att kunna seglas på is, vilket ger unga en möjlighet att segla även under vintern. När 11-åriga Julietta Lassarp, som annars seglar Optimist, förra året fick chansen att låna en Ice-opti för att testa själv tog hon möjligheten och gillade det direkt. Hon lockades särskilt av idén att kunna segla året om.

Det finns flera märkbara likheter, men också skillnader, mellan Optimisten och en Ice-opti.

- Det är samma segel och rigg, men stora fartskillnader, säger Julietta och fortsätter:

- Man byter inte heller sida när man slår och gippar utan sitter kvar i båten. Den är smalare också, vilket känns annorlunda.

Foto: Gilles Morelle

Fartskillnaden är alltså minst sagt stor. I isjaktssegling kan båtarna komma upp i väldiga hastigheter. Men Julietta berättar att hon trots detta aldrig känner sig rädd när hon seglar.

Nu i veckan har VM i Ice-opti gått av stapeln tillsammans med DN Gold Cup i Pärnu, Estland. Julietta fick höra om tävlingen veckan innan, men den korta förberedelsetiden skrämde henne inte. I slutändan hamnade hon på elfte plats, vilket inte är illa alls för en debutant. Efteråt berättade Julietta att hon kände sig nöjd och skulle vilja tävla igen.

Så där har du det – issegling öppnar upp en hel värld med möjligheter för spänning och fart även på vintern. Julietta har med sin entusiasm visat att segling inte bara är en sport för de varma dagarna.

Top