Jakten på en OS-plats fortsätter i iQFOiL-VM

Johanna Hjertberg fortsätter att segla för en OS-plats åt Sverige på VM i iQFOiL på Lanzarote. Efter halva tävlingen är hon på en fjärde plats i tabellen över de som jagar den åtråvärda platsen till sommarns olympiska spel.

Onsdagen bjöd på en typiskt Lanzarotedag med en vind på cirka 6-9 m/s från 95 grader. Både damerna och herrarna fick till fem race vardera. Johannas starter var kanske inte klockrena, men bra fart på kryss medförde att hon fortsätter leverera. Hennes bästa race slutade i en femte plats och hon ligger på 30:e plats i totalen.

– I dag var det mer vind på banan och racen var längre än igår. De tog 15-16 minuter jämfört med 3-4 minuter i slalom igår. Höjdpunkten var nog länsarna med hög fart där jag toppade på 26.1 knop.

Halva mästerskapet är avklarat och nu väntar två dagar med race bland de bästa.

– I morgon seglar jag i guldfleet, så jag räknar med att marginalerna kommer vara mindre. Det gäller att jag tar alla chanser till att plocka meter, säger Johanna.

Tre dagar återstår av VM men sista dagen får bara de som är topp-10 köra medaljracet. Det betyder att endast två dagar återstår för Johanna och Vidar. För att Johanna ska ta den enda OS-platsen som står på spel, så måste hon vara bäst av samtliga nationer som ännu inte tagit en OS-plats. Hon ligger fyra bland dessa och har inte mycket upp till plats två. Men för att slå tyskan som leder OS-kvalet måste Johanna ta in drygt 25 poäng. Det blir såklart tufft – men det är långt ifrån omöjligt.

Vidar Nyström har det något tuffare än Johanna och han tappade från 68:e plats till 89:e under onsdagen.

– I morgon så måste jag ändra trimmet och hoppas att det kan ge mig mer fart, säger Vidar.

Mer information hittar du på www.iqfoilclassofficial.org.

Vidar Nyström. Foto: Sailing Energy

Top