Jag kommer sakna Tower!

På EM i somras då de danska 49er seglarna Allan Norregaard och Anders Thomsen introducerade Tower Trapeze, där man står på varandras axlar i trapetsen. Sedan dess har alla jag pratat med om 49er pratat om tower, vissa har till och med börjat skrika ”TOWER, kör TOWER” efter oss på havet när vi är ute och tränar.


Tower har spritt sig som en löpeld på internet, inte minst tack vare en viss searchmagazine video. De flesta har tyckt att det varit ett spektakulärt inslag i seglingen, lite som när då Alex Thomsen gjorde sin berömda Keel Walk på HUGO BOSS. Undrar om Alex Thomsen kommer att våga sig på en Keel Walk under Vendee Globe, hur häftigt hade det inte varit om han innan målgång i Frankrike svidade om till hugo boss kostymen och körde sitt spektakulära stunt. Undrar om det finns i klassreglerna/tävlingsreglerna att man inte får göra detta i Vendèe Globe?

ISAF har ia alla fall beslutat att tower trapezing är förbjudet, med motiveringen att det är farligt(vilket konstaterats efter att en del olyckor) att det kräver för mycket akrobatik samt att båten inte är dimensionerad för de extra krafter som uppstår i riggen.

Jag och Victor har inte tränat särskilt mycket på tower-segling, dels är vi båda höjdrädda och dels slog vi oss ganska ordentligt då vi provade att göra det första gången i Gardasjön. Dessutom tycker vi att vi badar alldeles tillräcklig mycket när vi bara seglar omkring som vanligt. Ändå kommer jag att sakna the tower, för alla glada tillrop och den sköna hypen kring det hela. Helt säkert kommer fenomenet inte att dö ut helt, utan leva kvar i trapetsklasserna som en form av uppvisningssegling, så fortsätt skrika TOWER när ni ser oss. Om det är 6-7m/s jämn vind, 20 grader varmt och vi har på oss michelinedräkt och en stor hjälm kanske vi ger det ett försök.

För övrigt är det väl ändå lite väl mycket fotboll på tv nu, först var det bragdmatch mot Tyskland och sen fotbollsgala det kan man väl stå ut med. När sen fotbollen inkräktar på och går före Bonde söker fru som det gjorde igår då har det gått för långt. Skärpning TV4.

Klart att Zlatan var grym igår, kan man säga att han är rorsman på eller typ kapten i det svenska fotbollslandslaget. I så fall tycker jag att de tio gastarna fick väldigt lite cred efter gårdagens match, som vanligt gör de det hårda jobbet och rorsman tar åt sig all ära…

Victor Västernäs

Victor@searchmagazine.se

Heja Zlatan och alla hans gastar!

Top