J-BÅTEN SVEA NOMINERAD TILL BÄSTA NYBYGGET 2017 MEN FRAMGÅNGARNA LÅTER VÄNTA PÅ SIG

J-båten Svea har nominerats till titeln “bästa nybygge” av tidskriften Classic Boat. Svea designades vid Holms varv 1937, men ritningarna föll i glömska och återupptäcktes först år 2000. Hon är byggd enligt dagens högsta tekniska standard. 

 

 

- Hon är konstruerad enligt J-boat Class Associations regler vilket gör henne till den ultimata moderna klassikern, säger Tako van Ineveld som lett nybyggnadsprojektet.

 

Många tror att Svea kommer att visa sig bli en riktigt snabb J-båt. Men enligt klassreglerna måste en J-båt vara inredd och utrustad för övernattning; den får inte vara enbart en tävlingsbåt. Interiören går i valnöt men är i övrigt ganska anspråkslös. I slutet av trettiotalet var Sverige ett fattigt land och att drömma om en America’s Cup-satsning var inte speciellt realistiskt. Två år efter att ritningen var färdig utbröt andra världskriget och det seglades aldrig mer en America’s Cup med J-båtar.

 

Svea är en oerhört imponerande klassiker men samtidigt på alla sätt en modern båt. Svarta segel och mörkt skrov gör att man lägger märke till Sveas utseende. Däcket är förvånansvärt rent från beslag och annat. Ett annat karaktäristiska är den stora sittbrunnen. Dessutom är hon lång; 43,6 meter närmare bestämt. Det står J-S1 i seglet, men förutom ritningarna, som kan tillskrivas legendaren Tore Holm, har Svea egentligen inte längre någon Sverigeanknytning.

 

- Tore Holm hade en enastående karriär som konstruktör, byggare och tävlingsseglare. Och han vann i sina egna båtar, sammanfattar Tako van Ineveld. Tore Holms facit blev fem olympiska spel där han tog hem två guldmedaljer och tre brons. 

 

Under säsongens sju race i J Class World Championship har Svea varit som bäst tvåa. 

 

OLLE APPELBERG


Top